Faktabank

Skadedjur, sorkar etc – fällor


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /seagal/public/wp-content/plugins/seagal-plugin-dfp/inc/bmb-ad-inject.php on line 66

Uppdaterad 19 juli 2016 av Anna NV Uppsala

 • BIDRAG FRÅN ANKI V, Z(4)-5, ÅNGERMANLANDSKUSTEN:

  Jag har provat saxfällor för sork, gasning, vitlök, fiskrens, fällor betade med potatis, morot och div. andra grönsaker och sorkskrämmor och inget har gett effekt. Men så tänkte jag att eftersom de tagit över 100 tulpanlökar så verkar det vara favoritfödan och jag provade att beta råttfällan med tulpanlök…….och se där.
  Efter två års krig blev frestelsen för stor och tre feta mullsorkar fastnade under bara några dagar i råttfällorna och jag har hittills inte se några nya spår.

 • BO FRANSSON / OKT 04 2004
  Fånga mullvadar, ett tips:
  De är ju utrustade med ett häftigt luktsinne de rackarna, och när man sätter ner en fälla så kan det vara nog så svårt att få de att gå i den! De ryggar för metalldoften! Men.. om man gnider in fällan med ett äpple så ska det enligt ett tips jag inhämtat gå betydligt bättre! En bit bacon som bete ska visst också vara oemotståndligt.
  Jag vill egentligen inte alls ha ihjäl dem men.. är trött på att ständigt ha växter som ”hänger i luften” i rabatten!

  TANT GREDELIN / APR 06 2005
  Det enda som hjälper mot sorkar är att fånga dem i sorkfällor. De där med stark fjäder som gör att sorken bryter nacken direkt. Följer man bruksanvisningen och använder handskar, så att fällorna inte luktar människa, är de otroligt effektiva. Efter de första 3-4 sorkarna har man slutat äcklas, och kan själv avlägsna den döda sorken, tro mig! De gäller bara att hitta rätt hål, som verkligen används av sorkarna. Det gör man genom att noga täppa till alla hål med jord på kvällen, och sen kolla vilka hål som är öppnade nästa morgon.
  Förra sommaren fångade/dödade jag 11 sorkar i trädgården. Nu har jag sett nya hål, så det är dags att ta fram fällorna igen. Morot funkar bäst som bete! God jakt…

  VIALA / SEP 08 2005
  Sork-terminator…
  Jag har också, till och från, problem med sork. Bl.a. gnagde uslingarna av alla rötter till vårt plommonträd (som nu enbart är stöd för en clematis). Jag har en effektiv, radikal och kanske grym metod för att bemästra problemet;
  Av en gammal gräsklippare har jag byggt en ”sork-terminator”. Jag har skruvat fast en böjlig metall-slang, som tål hög hetta, där avgaserna kommer ut. Jag blandar i lite lite olja i bensinen och startar motorn. Sedan sticker jag ner slangen i sorkhålen och låter motorn gå. Först brukar jag gå runt och lägga stenar på alla in- och utgångshål. Ev sorkar går till den eviga vilan snabbt och smärtfritt och återgår till kretsloppet. Om jag glömt täppa för något hål brukar sorkarna komma upp där efter bara någon minut. De är då så omtöcknade att de knappt kan gå. En trädgårdspade gör snabbt slut på deras ev lidande

  RUPESTRIS I HALMSTAD / JAN 03 2006
  Åkersorkarna har sluta äta.
  Under senhösten fick vi in åkersorkar i vår luckra surjordsparti vid dammen. Sorkarna körde omkring bland rotsystmen, så att flera plantor tippade. Vi lade upp en strategi som gick ut på att få bort sorkarna helt.
  1. Vi stack ner några morötter i jorden, som sorkarna drog ned.
  2. Sedan lade vi morötterna ovanpå jorden under en låda, morötterna försvann. Sorkarna lämnade också kvar ett slitet hål i jorden.
  3. En stor råttfälla gillrades med en morotsbit. Vi placerade fällan i en tunnel av tegelstenar.
  4. Före och efter jul offrade vi sorkarna till ormvråken, som varje dag avsöker sina jaktmarker.
  Efter nyår får den nog söka av andra marker.

  TANT GREDELIN / MAJ 16 2006
  Lantmännens sorkfälla
  Jag har bestämt mig för att sorkarna ska bort ur min trädgård, och köpt 4 maffiga sork- och mullvadsfällor på Lantmännen. Gillrade dem efter konstens alla regler, och fick första natten en riktig bamsesork.
  Jag läste bruksanvisningen både en och två gånger innan jag kom underfund med hur fällan skall placeras. Man måste gräva så att gången friläggs ordentligt, så att man kan sätta fällan med ”handtagen” uppåt och själva fällan liksom längs med gången. Den lilla plåtbrickan med hål i skall sitta så att sorken inte har någon annan utväg än att sticka in nosen/huvudet i brickans hål. Man skall alltså INTE agna med något, typ morötter. Det är viktigt att ha handskar på sig, inte ta i fällan med bara händer så att den luktar människa. Sen tippade jag en stor utekruka över gång + fälla, täckte över hålet i krukans botten med en jordkoka på utsidan samt täckte med jord runt om, så att inget ljus läcker in. En tung kruka är dessutom viktigt om man har barn eller hundar, fällan är inte nådigt stark..!


 • Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /seagal/public/wp-content/plugins/seagal-plugin-dfp/inc/bmb-ad-inject.php on line 66