Faktabank

Skadedjur, sorkar etc – skydd


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /seagal/public/wp-content/plugins/seagal-plugin-dfp/inc/bmb-ad-inject.php on line 66

Uppdaterad 19 juli 2016 av Anna NV Uppsala

 • Nu satsar jag på att sorkarna inte gillar kantigt grus. Jag gör först en mumsig jordblandning som vanligt. Sen gräver jag en lagom grop (”TV-grop” som alltid görs i befintlig mumsig jord). Gruset är någon sorts väggrus, innehåller en hel del kantiga lite vassa stenar plus en massa finfraktion.

  Sen sätter jag i plantan med rotklump. Fyller på med grus runt om, varvar med lite av mumsjorden. Och så öser jag på med resten av gruset så det också täcker rotklumpen en aning.

  Jag räknar med att rötterna ganska lätt hittar ut i den mumsiga jorden. Förhoppningen med gruset här är att det inte ska vara inbjudande för sork att ens gräva och kolla vad som finns under. De planteringar jag gjorde på detta sätt förra året verkar ha fungerat men det är kanske lite kort tid för att bedöma.


 • maj 01 2012
  Om avgnagda trädrötter: TIPS FRÅN KERSTIN H:

  Jag planterar numera i bottenlösa nätburar, det har funkat. Inga sorkskador just där, inga träd har dött. Men man får gräva rätt djupt, nätet är 60 cm brett , tror jag mig minnas.

 • AV ANKI i zon 3-4 / feb 01 2011

  NÄTKORGAR SOM SKYDD FÖR VÄXTERNAS RÖTTER: När det gäller nät runt rötterna, så säger jag: JA, använd det!! Sedan jag började med det kan jag plantera träd som överlevt! Jag gör ”nätkrukor” genom att ta stora urnor, vända uppochner på dem och böja nät runtom dem. Ju större nätkorgar man gör desto bättre, så klart. Man måste använda s.k punktsvetsat nät – vanligt kycklingnät gnager de sönder på ett ögonblick!! – och det måste vara finmaskigt så att icke fullvuxna djur också hålls undan. Jag använder 12×12 mm maskstorlek, det har funkat bra.
  Vad gäller funderingarna över rötternas tillväxt, så är det inga problem. De växer igenom nätet, som vid det laget hunnit bli skört av ålder och bryts sönder. Men vid det laget är rötterna så grova att de sällan är intressanta som sorkmat. Om det inte är riktigt små träd så klart, men då brukar rötterna å andra sidan klara sig inne i nätkrukan man grävt ner 🙂 Gör varje nätkorg så stor att OM sorken äter av allt utanför nätet, så ska växten kunna överleva ändå…
  Att ha nätstrutar, ”öppna” nertill, fungerar dåligt. Vattensorkens gångar går ner till ca 1 – 1,2 meters djup… Måste vara stooora strutar då! 🙂

  Mot ÅKERSORKENS RINGBARKNING så är nät bäst även där. Klä in stammen ca 20 cm upp med samma punktsvetsade nät som beskrivs två trådar längre ner. Även om snödjupet blir större så klättrar inte sorken uppåt i ren snö, åtminstone har det aldrig hänt här. Tänk på att ”spjäla” stammen med några pinnar el.dyl. – om nätet läggs direkt på barken kan sorken nå ”maten” ändå!
  Att trampa ner snön, ”packa” den, runt stammen är fenomenalt, det HATAR sorkarna, men man måste trampa intill och minst 20 cm ut från stammen för bästa effekt. Om mer snö kommer, måste trampandet upprepas när snödjupet blivit max 10 cm. Kan ju vara värt att göra på de allra käraste träden och buskarna iaf, om man har många.


 • Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /seagal/public/wp-content/plugins/seagal-plugin-dfp/inc/bmb-ad-inject.php on line 66