Faktabank

Skuggtåliga rosor

Bild tagen av Edit

Uppdaterad 19 juli 2016 av Anna NV Uppsala

 • Hybrida klarar en hel del skugga och likaså Lykkefund. Venusta Pendula är mycket vacker och kan odlas på nordvända väggar så den klarar också skugga men den doftar inte. Eller varför inte använda Aïcha? Den står i nästan total skugga hos mig och blommar ändå som en tok.

 • klätterros i halvskugga-tips?
  R. helenae Hybrida ska gå bra även om det blir skugga en del av dagen. Den kommer snabbt att täcka verandan. New Dawn borde också klara läget. Venusta Pendula klarar också en del skugga och likaså Hurdalsrosen. Ännu ett tips är alban Maxima. Huvudsaken är att det inte är skugga hela dagen.

 • Vad innebär skuggtålig?
  Om jag förstått det rätt så är en ros skuggtålig om den klarar sig med a); mindre än 6 tim sol/dag b);i silat solljus det mesta av dagen c);på en nordexponerad vägg t.ex, men då får det inte finnas träd i närheten som hindrar ljuset från himlen. En del rugosor klarar sådana förhållanden även om blomningen inte blir lika riklig. Många klätterrosor (ramblers); klarar också sådana lägen eftersom de i naturen får kämpa mot tät vegetation för att nå ljuset i trädkronor t.ex. Rabattrosor behöver däremot stå i sol helst över 6 timmar.

 • Ja förresten så är hela min skuggsida något som lyser över förväntan. De har bara sol där fram till ca 10.30 på förmiddagen, sedan total skugga. Ändå så blommar allt där glatt, de växer så det nästan hörs och de verkar vara mina friskaste rosor just nu. Där finns bl.a Aicha, Geschwinds Norrlandsrose, Complicata, Frulingsduft, Gerbe rose, Venusta Pendula, Stanwell Perputal, Maigold, Leverkusen och Violacea.

 • Skuggtåliga rosor, uppgifter från rosforum eller direkt från LÅG

  Alberic Barbier, Dortmund, Dr W Van Fleet, Félicité et Perpétué, Gerbe Rose, Gloire de Dijon, Irma, Leverkusen, Maxima, Mme Alfred Carriere, Mme Bérard New Dawn, Parade, Zepherine Drouhin,