Faktabank

Stamrosor

Bild tagen av Noranettan

Uppdaterad 19 juli 2016 av Anna NV Uppsala

 • BIDRAG FRÅN NORANETTAN / NOV 09 2005

  Spek´s Improved – Rosenträdet. Man ser inte först att det är en ros, men det är en rosenvän som har den i sin trädgård.

  Jag rekommenderar alla ägare av Spek´s Improved att stamma upp den. Jag har sett den som buske IRL och den blir STOR!!!!

 • En stamros av canina, dumalis, äppelros eller annan ganska starkväxande ros måste också hållas in i krongrenverket. Grenarna blir för långa för att stammen ska orka hålla dem. Och ju mer man klipper, desto mer växer rosen vegetativt och desto färre blommor blir det. Men kanske man kan sporrbeskära ros som man kan med äpple så att man inte klipper bort alla möjligheter till blom. Klart är att man iallafall gör bättre i att klippa efter midsommar, då försvarar sig rosen mindre med utsprutande nya grenar.

 • I ängen kommer en massa skott upp från olika vidrosor. Här Rosa Canina, stenrosen. För att några ska få vara kvar och ängen ändå ska kunna användas stammar jag upp dem. Här på tredje året.
  Ingen av dem gillar att bli uppstammade, ialalfall inte när jag också beskär sidogrenarna ungefär som ett äppelträd. Skjuter argsint nya skott från stammen.
  Inkortning av sidogrenar accepterade rosen någorlunda detta år, 2005. Jag har börjat klippa lite senare på säsongen än förr, då stimuleras inte tillväxt så hiskeligt.

 • Göra egen stamros – Stamma upp Det är enkelt att börja med en Hansa eller liknande buskros, på våren som skjuter rotäkta långa skott. Hugg av ett med spade som är fint med en ”färdig krona” och krukodla tills de rotat sig. Se till att du nyper alla skott som stammen vill skjuta. Plantera ut.

 • Alla ägg i en korg och alla rosor på en stam…

  Lite av ett riskprojekt är det kanske ändå att stamma upp en ros. Det verkar som om många rosstammar blir kinkigare efter ett antal år. Min vildvuxna Hansa frös ner rejält i år, likaså Aïcha och Frühlingsduft. Superhärdiga allesammans. Det gör ju inte så mycket, det blir en välbehövlig föryngring. Men det var gamla grova stammar som frös… jag kan tänka mig hur besviken jag skulle bli om min ömt vårdade gammelros på en enda grov stam skulle frysa ner och jag får en föryngrad låg buske istället.

 • Vintern…
  Ja, det är väl om de är toppympade som det blir problem med härdigheten. Fast stabiliteten under vintern med snö i kronan riskerar också bli en knäckfråga här (när jag inte skakar av dem);.

 • Vintern…
  En härdig ros blir ju inte mindre härdig bara för att man friserar den så att den byggs upp på en enda gren (eller tre flätade grenar);. De som inte fryser ner om grenarna alls borde klara sig helt oskyddade som stamrosor också.

 • Uppstammade rosor
  Jag har använt tre rotskott från Hansa som jag tvinnat ihop till en stamros.

 • Stamros
  Det beste du gjør, er å sette stamrosen i en mørk og kald og fuktig potet-kjeller. I kruka kan den også godt tåle noen kuldegrader. Men det skal det jo ikke være i en potet-kjeller. Da trenger du ikke pakke rosen inn, men pass på at den ikke tørker – litt fuktighet skal det være i jorden.
  Oppstammede roser er litt mindre hardføre enn busken. Jeg planter dem i store kruker, 15 liter, og graver hele krukan ned i jorden om våren, og tar den altså opp om høsten og setter dem i kjelleren.

 • Jag har aldrig testat stamrosor just pga vinterbekymren. men utifrån vad jag läst så tror jag att några minusgrader borde vara OK. Det viktiga är att man skyddar ympstället Om det är ympad);, alltså där kronan går ut från stammen. Om resten av grenarna fryser så finns det då bitar av rätt sort kvar längst in som kan växa ut på nytt igen.

 • Hur vinterförvara en stamros? I förrådet….

  Du hade nog inte behövt plantera om den en stor kruka brukar inte vara till någon nackdel för rosen. Jorden ska vara fuktig men ej blöt, är det bara någon plusgrad så brukar man inte behöva vattna. Men gå några gånger under vintervilan och stick ner fingret i jorden så känner du om du behöver vattna. När temperaturen ute och i förrådet börjar bli ungefär lika så kan du plocka ut rosen, men ställ den i ett skyddat skuggigt läge i början. Beskärningen gör man som vanligt när björken har musöron. Är det en remonterande ros som blommar på årsskotten så kan du beskära den hårt. Är det en engångsblommande ros så bör den beskäras direkt efter blomningen istället.