Faktabank

Starkodder

Art och grupp: Helenae
Zon: 5
Färg: Vit
Blomtid: S – sommarblommande
Doft: Svag
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

H: 300-600 cm
B: 500 cm

Färg: vit m. ljusgula knoppar

Cedergren

Foto 1-3: Anette Sandh, zon 4-5
Foto 4: Anna NV Uppsala (fotat hos Noranettan)
Uppdaterad 19 juli 2016 av Kristina i Småland

 • Var kan man köpa denna ros?? Finns det nån återförsäljare som har den i Stockholmstrakten??

 • Min har tjurat i fyra år, men så i sommar kom äntligen de första blommorna, ev stör de stora träden bakom.

 • Jag hittade den här informationen på susning.nu
  Starkodder är en fornnordisk sagohjälte. Han framställs som en stor kämpe som utförde många hjältedåd men är även känd för rena ogärningsdåd. En av sagorna lär enligt vissa spekulationer givit namn åt orten Ramlösa.

 • Jag är så nöjd att jag knappt kan beskriva det med Starkodder!!! Blommorna är det allra ljuvligaste och eftersom den sitter först bland klättrarna i Stora Rosengången så möts man av en underbar doft. Det var först när blommorna slog ut i mängd som det gick att känna. Rosorna är ljusgula när de slår ut men bleknar till vitt.

 • På Help Me Find kan man läsa:

  Discovered as a seeding in the Cedergrens & Co. nursery, Helsingborg, Sweden.
  ´Starkodder´ Raised by Cedergren & Co, Sweden. Hybrid Helenae. Seedling of Rosa helenae ´Hybrida´. Rampant rambler, 4-6 m. More compact growth than other Helenae hybrids. Leaves medium green. Flowers 30-40 (-70);, primrose yellow, fading to pure white. Faintly sweet scented.

 • Det här är Starkodder! Är den inte bara för ljuvlig. Ingen doft känner jag, men det blir kanske när fler blommor har slagit ut. Knoppen är vackert honungsgul och blommorna så här tätt fyllda och små. Inte ett dugg vet jag om den annat än att det är en honungsros. Jag blev så förälskad i den för något/några år sedan när den fanns på bild i Rosenbladet. Den här plantan kommer från Danmark någonstans, minns inte om det var Rosenposten eller Löves. Jag är så GLAD i den här rosen!