Faktabank

Stewartia pseudocamellia var. koreana

Skenkamelia

Vetenskapligt namn: Stewartia pseudocamellia var. koreana
Läge: Sol till halvskugga
Jord: Mullrik
Färg: Vit
Höjd: 5 m
Zon 3-4

Uppdaterad 19 juli 2016 av Anna NV Uppsala

  • FRÅN KENNETH K:

    När det gäller namnet är senaste bud tydligen att den skall heta Stewartia pseudocamellia Korea-gruppen. Åtminstone enligt RHS växtdatabas (på engelska Korean Group). Skillnaden mot vanlig S pseudocamellia är obetydlig.

    När det gäller odlingen är det en missuppfattning att den skall odlas i surjord. Samma missuppfattning som för Magnolia. I alla fall om man menar det som de flesta gör med surjord, d v s en torvrik jord med ett pH nedåt 5. För de flesta rododendron är sådan jord utmärkt men Stewartia och Magnolia trivs inte så bra i sådan jord. Naturligt växer de i rik mulljord i skogskanter och liknande med neutralt eller svagt surt pH. Det tycks ha blivit så att mullrikt tolkas som torvjord och alltså sur och ganska näringsfattig jord. Inte alls någon bra jord för Stewartia. Mycket kompost i jorden och årlig mulchning med halvt nedbruten lövkompost är modellen om man vill att skenkamelian skall trivas som bäst.

  • Stewartia pseudocamellia var. koreana klarar sig bra hos mig i skyddat sydvästläge. Den växer inte snabbt… och blommor får jag kanske vänta på.

    Till dess gläds jag åt de fantastiska höstfärgerna!