Faktabank

Trädgårdsdesign

Rum i trädgården

Bilder: Anja i Gunnilse


Uppdaterad 19 juli 2016 av Monica z 4, Nässjö

 • Ingemar Å / dec 06 2005

  Rumsbildning, rum där man inte ser resten av trädgården eller bara åt ett visst håll. Då handlar det om häckar som visserligen tar några år på sig för att växa upp men är effektiva rumsindelare. Vintergrön liguster eller barrväxter är att föredra om man vill ha kvar rumsindelningen hela året.
  Friväxande buskar kan ibland göra samma verkan som häckar. Vissa växer snabbare än häckar men inte nödvändigtvis.
  Träd ger också rumskänsla och kan kombineras med häckar för att ge tydligare rum.
  Om man har brått och vill åstadkomma rum medan man väntar på häckarna så är pergola, plank och spaljéer utmärkta. Enkla pergolor med spaljéer mellan stolparna fungerar som rumsavdelare sommar som vinter. Beroende på hur händig man är tar det några dagar att få upp en stabil pergola.
  Jag håller själv på att nyanlägga en platt trädgård och jobbar bl.a. med pergola i T-form som ger indelning åt tre rum samtidigt. På den skall det växa klätterroser åt ett håll och blåregn åt ett annat. Ett rum är sen ytterliggare inramat med liguster och buxbum och innehåller en klosterträdgård.
  Ett annat rum är mer öppet mot en gräsmatta som i sin tur slutar i ett buskage med friväxande buskar.
  Sydsidan där rosorna växer innehåller ett rum med en ruin beväxt med olika fetbladsväxter och annat som vill ha värme och torrt.

 • maria t / aug 03 2004

  Två rum o kök
  När jag hade kolonilott tänkte jag så här:
  Den var på 55 kvm, det är lika stor yta som två rum o kök. Så så blev det ett kök, med köksväxter, ett ”sovrum” med örtkryddor o växter i svala färger och ett vardagsrum med vackra perenner. Tänkte också på att man ska kunna röra sig i varje rum. Så då tänkte jag möblering, inte bara med sittplatser, utan också med växter. Tänk vad mycket man får plats med i två rum o kök! En yta utomhus verkar så mycket mindre än samma yta inomhus. Och 100 kvm, det är ju som fyra rum o kök!
  Det hela kanske låter lite konstigt, men för mig funkade det. Det jag menar är nog att varje rum kan ha tydliga stukturer, uttryck och funktioner, inte bara vara avdelade.

 • maria t / apr 27 2004

  Ibland räcker det med en lite krokig, stensatt gång i gräsmattan och en portal med slingerväxter för att ska rumskänsla. Kan kanske vara något att börja med, det tar ju tid innan man vet precis hur man vill ha det.

 • Ylva-Maria / apr 27 2004

  Boken ”trädgårdens rum” av christel kvant & heidi palmgren är min inspiration när det gäller rumskapande. rekommenderas varmt!
  i vår trädgård (ca 1000kvm); har vi bl.a tagit stolpar till hjälp. 4 st telefonstolpar, svartmålade med klätterrosor & lavendelhäck vid fötterna skapar vacker vägg. att också ”inreda” rummen med olika typer av växter, använda sig av olika ”golvmaterial, gräsmatta, grus, sten osv

 • FRÅN INGER R / apr 27 2004

  Det här med att skapa rum…
  Vi har skapat rum bl a med en avenbokshäck som delar trädgården på baksidan i två rum. Sedan har vi skapat ytterligare rum bl a med hjälp av en häck med Leylandscypress, samt med ett antal stolpar klädda med Clematis. Både avenbokshäcken o Leylandscypressen kan klippas väldigt smala, även i höjdled kan man tukta dom till vald höjd. Fördelen med dessa häckar är att dom skapar ett gynnsamt klimat genom att skydda för blåsten (avenbokshäcken behåller de vissan löven över vintern, även snyggt när solen vintertid lyser gm dom vissan bladen, dessutom så ger de många rummen ett intryck att vara betydligt störe än