Faktabank

Underlag


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /seagal/public/wp-content/plugins/seagal-plugin-dfp/inc/bmb-ad-inject.php on line 66

Uppdaterad 19 juli 2016 av Anna NV Uppsala

 • Laxa
  Enligt vad jag hört från LÅG (alltså inte från boken); är uppgifterna om Laxas dåliga härdighet föråldrade och blir förmodligen reviderade i hans nya utgåva av boken. Alla mina rosor som kommit från både England och Tyskland är okulerade på Laxa och ingen av dem har dött ens svåra år med tjäle 1 m ner i backen. Visserligen har jag sandjord men i våt, tung lera är risken lika stor för alla underlag oberoende av härdighet.

 • Nu har jag läst vad LÅG skriver om grundstammar…
  Idag används i huvudsak två olika grundstammar Rosa canina och Rosa multiflora. Mindre vanliga är Rosa rugosa, Rosa rubiginosa, Rosa glauca. ´Laxa´en vanlig grundstam utomlands, är inte längre tillåten i Sverige.
  Rosa canina: zon 5-6. Grenverk och rotsystem är svagare, men härdigheten betydligt bättre. Passar bäst för tehybridgruppen, floribundagruppen och polyanthagruppen, men kan användas till de andra grupperna också.
  Rosa multiflora: Zon 3-4. Växer bäst på lätta sandiga jordar, kan angripas kraftigt av mjöldagg. Skickar färre rotskott än caninan. Passar till alla rosor. Rosorna får en blekare färg samt blommornas hållbarhet minskas. Däremot producerar rosen fler blommor. Rosorna blir också kraftigare.

  ´Laxa´är en utvald klon av Rosa dumalis ssp. Coriifolia (Rosa coriifolia var. froebelii); Laxa är en kraftig och nästan taggfri grundstam med mycket kraftigt rotsystem och skjuter få eller inga rotskott. Skälet till att ´Laxa´inte får säljas som underlag i Sverige är det ringa härdigheten, ´Laxa´klarar endast klimatet i zon 3, möjligen bara zon 2. Sorten ´Laxa´ska inte förväxlas med arten Rosa laxa.
  LÅG förordar att rosor i de kallare zonerna samt i lätta jordar ska vara rotäkta.

 • Fråga om Laxa ?
  Tror inte det är samma laxa som man odlade i Sibirien för den grundstam som kallas Laxa ska enligt LÅG inte vara en Rosa laxa. Har för mig att grundstammen Laxas fullständiga namn är Rosa corymbifera ‘Laxa’ (och tittar man i kulturväxtlexikonet på R corymbifera så blir man hänvisad till canina så då borde den heta numera Rosa canina ´Laxa´);.

 • Vad är laxa-underlag???
  Jo såhär: De flesta rosor vi köper i plantskolor är ju okulerade på roten av nån vildros. dels för att det är ett lätt sätt att föröka rosor, dels för att åtminstone vissa rosor mår väl av att växa på en sån rot (medan andra klarar sig bra eller bättre på egen rot, sticklingsförökad alltså);.
  Vildrosor vars rot ofta används att okulera på, dvs underlaget, är t ex Rosa canina, Rosa multiflora, Rosa rubiginosa.
  Utomlands använder man Laxa väldigt mycket. Det förekommer en del varningar att rosor som är ympade på Laxa inte klarar sig så bra i vårt klimat och möjligen (nån som vet säkert?); så är inte rosor som köps i sverige ympade på Laxa.

 • Om laxa-underlag
  Jag har 6 rosor köpta från England våren 2000 (tror jag); på Laxa-underlag. De lever än allihop hos mig i zon 3-4, även om de kanske inte precis frodas, men det tror jag beror på att de hörde till mina första rosor och på den tiden planterade jag på alldeles för skuggiga platser. Dock är de djupt planterade alla. En av rosorna, Albertine, flyttade jag nu i förra veckan till ett soligare ställe. Då såg jag att hon hade skaffat sig rejäla egna rötter ovanför ympstället. Hoppas hon ska börja blomma också nu efter flytten.
  Har även 3 Austinrosor hemsmugglade från England våren 2002. Jag utgår från att de är på Laxa de också. De står på soligare ställen, och hittills har de utvecklat sig helt jämförbart med mina övriga rosor. Jag tycker Laxa-skräcken verkar lite överdriven – åtminstone så länge man planterar djupt. Jag har förstås väldränerad sandjord, det kanske Laxa gillar? Under de här åren har vi haft barfrost och djup tjäle och sen vårfrost och allt möjligt otäckt, men det har mina Laxa-rosor hittills klarat lika bra (eller dåligt); som alla andra rosor.

 • Om laxa-underlag
  För jättelänge sen frågade jag på Rosensällskapets forum om erfarenheter av laxa-underlag. jag ser att jag fick följande svar, i september förra året:
  ”Jag bor i gränszon 4-5 fick några rosor från Danmark för några år sedan av så kallade gammeldags Rosor sammanlagt 5 sorter alla är nu borta, se till att få rosor på Rosa Canina. Skrivet av: Per-Edvin Jonsson”

  Min lyxros Rokoko som växer på laxa mår dock jättebra åtminstone efter EN vinter.

 • Fråga om Laxa ?
  Än så länge har mina rosor på laxa klarat sig över nån vinter. Jag planterar djupt så att de kan göra egna rötter om de har lust.

 • Fråga om Laxa ?
  Mina äldsta rosor på laxa-grundstam planterade jag 2000, har jag för mig, och de lever än. Jag märker ingen skillnad på dem och mina andra rosor. (Min trädgård finns i zon 3-4.); Men jag planterar alla mina rosor djupt, och i somras när jag flyttade en av laxa-rosorna såg jag att den hade skaffat nya egna rötter ovanför okuleringsstället. Så rimligen borde grundstammen få allt mindre betydelse allteftersom åren går och rosorna skaffar egna rötter?

 • Fråga om Laxa ?
  Jag förstår inte riktigt detta om att Laxa skulle vara mindre härdigt. Jag läste någonstans om när Buck (tror jag det var); började förädla sina superhärdiga rosor, skaffade han den härdigaste ros som fanns. Och det skulle vara en laxa från Sibirien.

 • Fråga om Laxa ?
  Inga dösfall här heller på laxa rosor -men de har bara en vinter på nacken

 • Fråga om Laxa ?
  Nä jag tror inte det handlar om härdigheten hos roten, utan kanske mer om hur länge roten håller på att leverera kväve och annat smaskens till övervåningen. Man skulle kunna tänka sig att det påverkar avmogningen på hösten. Egen spekulation, men det är det enda som känns som sans och vett utifrån min fattningsförmåga.


 • Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /seagal/public/wp-content/plugins/seagal-plugin-dfp/inc/bmb-ad-inject.php on line 66