Faktabank

Växthus

Bygga


Warning: DOMDocument::loadHTML(): htmlParseEntityRef: no name in Entity, line: 1 in /seagal/public/wp-content/themes/seagal-editorial/template-single/t-single-faktabank.php on line 47

Växthuset var vårt stora projekt sommaren -02. Grundsyn förrättas av byggnadsinspektör Adam. Grunden består av två varv lösa 125mm lecablock på en grusbädd. Nu är skalet uppe efter några timmars funderande. En arbetsstudie av glasmästarna Lindström & Jansson. Sista stenarna i golvet på plats. Vårt 9m2:s Serralux växthus från Classicum är äntligen färdigt!!!

Skapad av Linda på Åland / feb 10 2004

Bild: Linda på Åland
Uppdaterad 19 juli 2016 av Monica z 4, Nässjö

 • Byggde mitt nedsänkta växthus på mur av lärk och 80 år gammalt glas. Fick komplettera med en hel del nytt glas också. Jag strök det med järnvitrol och lärken mörknade på en natt. Mera bilder finns i mitt album


 • Bilden visar mitt växthus under anläggning juni 2002.Först grävde jag ner 50 cm (det tog ungefär en vecka för mig att gräva 8,3 kvm); och min man byggde därefter upp en mur av lecablock som sticker upp ca 30 cm över marken, som sedan putsades av maken. Sedan byggde vi växthuset väl förankrat ovanpå grunden, byggde en odlingsbädd på södersidan med båtplywood som ”ytterram” och marktegel på golvet, vilket jag tycker är både snyggare och mer lättskött än trall. Odlingsklimatet blir FANTASTISKT bra med större luftvolym och lättare uppvärmning med nedgrävningen!

  Skapad av MiaMi / feb 10 2004

  Bild: MiaMi

 • Jag håller på med golvet. Det börjar verkligen likna nåt! Huh.. Det är ofattbart skönt att vara klar med golvet! Hela helgen har gått åt för att gräva isolering och lägga teglet! Mitt vackra växthus är snart färdigt! Och jag tycker det är alldeles underbart!!!!

  Skapad av Gro i Värmland

  Bilder: Gro i Värmland


 • Min man Leif och min styvson Andreas bygger växthus åt mig! Jag är en lyckost eller hur? Idag har takstolarna kommit upp. Vi springer ut och in mellan regnskurarna…. Nu är kanalplast-taket beställt och killarna lägger läkt innan det kommer. Ut och in mellan skurarna… Nu är taket på och vi kan stå där inne när det regnar!!! För regnar och åskar gör det jämt nu för tiden! Inne i växthuset är det nu en mindre fiskdamm…… Leif jobbar mot regnet… Kolla dom mörka molnen bakom! Idag har vi grävt ner isolering på ca. 50cm djup runt om det hela, och myllat ner gräsklipp i lerjorden. lagomt sliten efter all gräving…puh!

  Skapad av Gro i Värmland / aug 18 2004

  Bilder: Gro i Värmland


 • Här är leca-muren uppmurad (3 lager); och slammad. Vatten är indraget till vänster om trappen. El till höger. På murkrönet slammade jag inte, utan gjöt med betong (mellan 2-5cm); för att få sockeln helt i våg. Stålsockeln fick jag på köpet då jag köpte växthuset, men det hade gått bra utan. Golvbrunnen ligger delvis under muren, för att inte ta plats från odlingshinkarna.
  Här har växthuset monterats, men inte glasats. Det är ca. 2m brett och 4m långt. Långsidohöjden från golvet är nästan två meter och upp till nock nära tre meter. Mur och sockel är runt 75 cm hög. Utanpå muren sitter en platon-matta, för att inte få fuktgenomslag med saltavdunstning på insidan av muren.
  Utefter sidorna får jag plats med 18 brödbackar! Eventuellt kommer jag att ha en 30cm hög odlingsbädd på ena sidan, avgränsad med en vattenfast skiva mot mittgången. På bädden ställer jag sedan hinkarna med stora hål i botten (så att rötterna kan leta sig ut);.
  Glasat och klart! Ett Jalusi-fönster sitter i norra änden. I jättekrukan har jag en druvstock. Burken med ljusgrön topp är droppbevattningen. Mot söder har jag en aluminiumrems-gardin som skydd mot den värsta solen.

  Skapad av David i Södertälje / aug 17 2004

  Bilder: David i Södertälje


 • Här börjades det i våras, med att gräva ned ca. 80cm. Hua vad jobbigt det var! Flera veckor tog det. Vi kallade gropen för familjegraven…
  Här har ett tjockt dränerande avjämningslager lagts med singel. Leca-blocken ligger provisoriskt och träramen är för att få det vinkelrät.
  På singelbädden lades 50mm frigolit-isolering och därefter en armeringsmatta. Golvbrunnen ligger upptill på bilden. Frigoliten skall egentligen vara av dyr högdenitets-typ (rosa eller blå);, men vad f-n… Det är ju bara ett växthus…;o);
  Här gjuts grovbetongen, med hälften singel som ballast, ungefär en decimeter tjockt. Distanserna håller armeringsmattan på plats.
  Ovanpå grovbetongen gjöt jag ett lager finare betong, utan singel, för att få fall mot golvbrunnen. Träramen är samma som på bilden upptill. Ytan glättades för att få ett slätt golv.

  Skapad av David i Södertälje / dec 05 2007

  Bilder: David i Södertälje