Faktabank

Vinterförberedelse

Bild: Kajsa i Västerås

Uppdaterad 19 juli 2016 av Anna NV Uppsala

 • Vinterväv kan man vira runt klena rosor i nov/dec. väven är kraftig och kan användas igen, finns på metervara. Jag tar bort den tidig vår.

  Vinterväven fastnar inte så lätt i taggarna, väven skyddar även mot blåst och tidig vårsol

 • Rotskott: De har alltid fått bo ute. Men de jag har grävt ner med kruka och allt första vintern, och alltså inte stört rötterna på, de har klarat sig mycket bättre än om jag har planterat ut dem helt. Jag har några nu som är ganska små, och de tänkte jag faktiskt sätta ner med krukor i september, just för att inte förlora dom i vinter.

 • Sticklingar och rotskott, plantera ut eller dutta med?
  Jag kör frostfritt i 1-liters krukor första vintern. De jag har haft ute har inte klarat sig så bra, fast jag har förstås inte lagt granris över. Jag förvarar dom i samma utrymme där jag har pellisar, dahliaknölar, doftliljor mm. Det har funkat skapligt bra. Ett visst svinn här med, men inte så mycket som när jag har haft ute

 • Sticklingar och rotskott, plantera ut eller dutta med?

  Om det är fråga om härdiga rosors sticklingar skulle jag nog plantera ut dem djupt eller plantera dem nu på normalt djup och sedan täcka med jord till vintern och dessutom lägga över granris som extra skydd. Jag tror de mår bättre så än i en källare. Jag har planterat ut rätt små fröplantor på det viset och de har klarat sig bra.

 • Att en ros är härdig till zon 3 betyder inte att den klarar sig utan täckning i zon 3. I synnerhet klätterrosor är väldigt utsatta för köld och vårsol som torkar ut grenarna. Bl a LÅG rekommenderar att alla rosor som är härdiga i zon 3 ska vintertäckas även i zon 1 och 2. Jag täcker de flesta av mina klättrare här i zon 3 utom Flammentanz, Hybrida och Venusta Pendula. Har man rosorna på en spaljé kan man täcka med väv eller som jag gör, med picnic-filtar. Det är lite jobb men det betalar sig i rosor som är friska ända ut i topparna och blommar fint. Min Mme Isaac Pereire är nu över 2 m hög pga täckningen. Täck inte för tidigt, i synnerhet om vädret är milt och blött. Jag brukar göra det i december-januari. Risken är annars att barkfläcksjukan frodas under täcket.

 • Kupa med sand?
  Poängen är nog i så fall att sand inte suger så fasligt mycket vatten så det bildar iskaka, och att eventuell iskaka nog tinar rätt fort på våren. Som en jämförelse: T ex torv och väldigt multnad fuktig bark är rena motsatsen, de behåller isen frusen ofattbart länge.
  Kan också tänka mig att kall våt sand är mindre riskabelt än kall våt torv.
  Om man tänker att man ska undvika besvärliga envisa iskakor, så hjälper det rätt mycket i valet av täckmaterial.

 • De lange høstskuddene på f.eks. Leander, bør toppes i slutten av august for å kunne få forvede seg bedre. Da har den også bedre mulighet til å overleve.