Nu är det dags att börja se över trädgården inför vintern. Gräv upp och ta in känsliga lökar och knölar. Ta in krukor och fågelbad som inte tål frost. Men fortfarande finns det tid att så och plantera inför våren.

Städa varsamt:

  • Kratta in löv under buskar och i rabatten, så får ömtåliga perenner vintertäckning samtidigt som det blir ny jord till våren.
  • Tänk på att ta tillvara på höstens löv, nedvissnade växter och blast efter skörden. Detta blir finfin jord i trädgårdskomposten. Kör några gånger med gräsklipparen över torra löv, dessa kan antingen ligga kvar och blir då fin toppdress, eller så läggs de i komposten och multnar då lite snabbare.
  • Rensa ur stuprännorna och lägg löv och barr i komposten.
  • Töm ömtåliga fågelbad och ömtåliga krukor, ställ dem på frostfri vinterförvaring.

Rosor
Nu är det dags att kupa upp kring nyplanterade rosor och äldre ömtåliga rosor. Blanda fint grenklipp, barkmylla, torra löv sand eller grus med bra trädgårdsjord. Undvik torvmull som kan frysa till en isklump och hålla kvar is och kyla på våren.

Trädgårdslandet
Så dill och persilja nu om du vill ha en tidig skörd. Dill ska inte sås på samma ställe som den nyligen odlats på.

Frösådd
Så perenner, träd, buskar och tvååringar nu. Många frön gror bättre efter en köldperiod.

Lökar och knölar
Tulpaner går att plantera ända fram till tjälen gör det omöjligt.I oktober går det att plantera vårstjärna, hundtandslilja, hyacint, stjärnlök, och pärlhyacint.olika löksorter som vitlök, piplök och luftlök sätts nu i slutat av september och början av oktober.

Ta in
Gräv upp och ta in dahlialknölarna, knölar av kanna, anemon, underblomma, knölkrasse och gladiol, när ovandelarna har vissnat ner efter första nattfrosten. Förvara knölarna frostfritt, mörkt och torrt under vintern.

Läs mer om Månadens kom ihåg.