Första året på kolonin!

Nu i februari fick jag min efterlängtade kolonilott. Undrar så jag vad jag kan odla så här första året. Lotten har bara brukats i en säsong förut, så det är ganska mycket ”gräsvall”. Hur gör man för att göra användbar rabatt av en gräsvall? Bara två kvadratiska, små rabatter finns färdigrensade.
Tar gärna emot tips på snittblommor och något lite ätbart.

Svar: Grattis till lotten! Odlingslotter är aldrig nitlotter! Det du har fått är ju som vilken trädgård som helst, så du gör klokt i att inte gräva om för mycket om frön ligger och slumrar. Det kan även vara värt att först se vad som finns från den förre ägaren i de två rabatterna. Rensa inte i dem förrän du vet vad du tar bort. Det kan komma mycket intressant i de rabatterna. Fråga grannarna om du är osäker.

Planera din täppa

Skaffa dig en sittplats och planera i lugn och ro hur du vill att strukturen på lotten ska se ut. Var vill du ha kökslanden och rabatter? Vill du ha en sittplats i sol och en i skugga, var ska de vara? Behövs verktygsbod? Hur ska gångarna gå emellan och hur blir det lättast att dra bevattningsslangen? Vill du ha träd? Allt behöver inte bygga i år, men en enkel skiss är en stor hjälp på vägen.

Rensa och förbereda bäddar

Skaffa några bra basredskap och sätt sedan igång med att rensa gräsvallen så fort jorden reder sig. Använd grepe och skaka bort jorden från torvorna. Rötterna kan du lägga i en svart plastsäck som får stå ett år, så dör rötter och frön, och sedan kan du kompostera det hela. För att kunna hålla efter de nyrensade ytorna ska du undvika att plantera perenna växter där, utan ettåriga. För hur du än gör kommer det att komma upp mera ogräs där du rensat. Du kan även testa att odla på höjden första året. Några pallkragar med tidningar i botten stoppar ogräs en hel säsong.

Enkla nybörjarväxter

Sätt potatis, squash, sallat, ärtor och bönor, så kommer du åt att rensa mellan dem under sommaren. Rädisor och olika babysbladgrönsaker är lätta att lyckas med och går att så i omgångar under hela säsongen. Så rosenskära, ringblommor, krasse, sommarmalva och blåklint som snittblommor. Kryddor som timjan, persilja och mynta kan du odla i kruka så länge.

Sitt ofta på din stol och planera för nästa säsong. Redan i höst kan du plantera bärbuskar, perenner och fruktträd. Men ägna den allra mesta tiden åt att rensa nyuppkommet ogräs i de rensade rabatterna, innan det fröar av sig igen. Allt det arbetet har du igen i framtiden. Nästa säsong kanske du vill börja förodla, men håll det så enkelt som det bara går första året.