Forumhjälpen

Publicera och svara i forumet – så gör man

Alla besökare kan läsa forumtrådarna, men du behöver vara registrerad medlem och inloggad för att kunna göra inlägg och kommentera. Medlemskap kostar inget. Du registrerar dig genom att klicka på ”Bli medlem” längst upp på sajten. De vanligaste funktionerna som du kan tänkas behöva hjälp med finns listade nedan. Utöver listan finns ett supportforum och det går även bra att maila supporten (vi svarar dig så snart som möjligt under arbetstid på veckodagar.) Upptäcker du ett tekniskt fel är det bra om du så snart som möjligt rapporterar det till supporten, så att vi kan åtgärda det.

Skapa nytt inlägg/tråd
För att skapa ett inlägg behöver du först vara registrerad medlem och inloggad. Klicka på ”Skapa ny tråd”. Välj i vilket forumrum din tråd ska hamna. Skriv rubrik och text. Vill du bifoga bilder gör du det, innan du slutligen trycker på ”Skicka”. Du kommer direkt att se din skapade forumtråd. Du har möjlighet att välja om du vill redigera den. Alla dina publicerade inlägg/trådar kan du hitta i kronologisk ordning på ”Min sida” under ”Forumtrådar”.

Kommentera (svara) i ett inlägg/tråd
När du har ett inlägg/tråd uppe som du vill svara på, ska du klicka på ”Kommentera”. Skriv din text och välj bilder om du vill bifoga några. Slutligen trycker du på ”Skicka”. Du ska se din kommentar direkt i tråden, och kan välja att redigera den om du vill.

Lägga in bilder
Du kan ladda upp bilder i ditt inlägg eller i din kommentar vid två tillfällen, antingen när du skapar tråd/kommenterar eller genom att välja ”Redigera” i redan skapade inlägg eller kommentarer. I fönstret klickar du på ”Bläddra” och väljer fil från din dator. Tillåtna filer är JPG, GIF och PNG. Undvik å, ä, ö, apostrofer och citationstecken i filnamnet. Upp till fyra bilder per inlägg/ kommentar är möjligt och deras sammanlagda filstorlek bör inte överstiga 16 MB. Det kan medföra att inlägget inte publiceras och stora bilder gör även att sajten blir långsam. Genomför genom att trycka på ”Skicka”, men vänta tills du ser att ditt filnamn först laddats upp bredvid rutan ”Bläddra”. Vill du lägga in fler rekommenderas att du gör en till kommentar direkt efter.

Se större bilder
Genom att klicka på valfri bild i inläggen och kommentarerna, får du upp ett bildspel som visar bilden i större storlek. Du kan se de andra tre bilderna genom att klicka på pilarna, utan att behöva gå tillbaka till inlägget. När du önskar gå tillbaka till inlägget klickar du på krysset i övre högra hörnet eller utanför bilden.

Bevaka tråd
Bevaka tråd är en praktisk funktion som gör att det blir enkelt att hitta just de trådar som intresserar dig för tillfället. Du kan bevaka trådar som är skapade både av dig och av andra. Klicka bara på ”Bevaka tråd” direkt under inlägget. Du hittar dina bevakade trådar på ”Min sida” högst upp.

Sluta bevaka tråd
Klicka in på den tråden du inte längre vill bevaka, välj sedan ”Sluta bevaka” direkt under inlägget. Då försvinner den från din bevakade lista, men finns kvar i forumet om du skulle vilja följa den igen.

Redigera inlägg och kommentarer
Ibland skriver man fel eller har lagt in fel bild. Då finns redigeringsknappen behändigt under varje inlägg och kommentar. Du kan bara redigera dina egna inlägg och kommentarer. När du klickat på ”Redigera” kommer ett liknande fönster upp som när du gjorde inlägget eller kommentaren. Redigera, byt ut eller lägg till bild, och klicka sedan på ”Skicka”. Din ändring ska synas direkt.

Navigera i forumet
Förflytta dig sedan sidvis i pagineringen längst upp eller längst ner med hjälp av pilarna. Vill du flytta till sista sidan välj dubbelpilen till höger, och vill du till startsidan av tråden välj dubbelpilen till vänster.

Inlägget som startar tråden kommer alltid att ligga kvar överst för att du ska komma ihåg ämnet och vem som startade tråden.

Ovanför tråden ser du vilket forumrum du är i och kan enkelt klicka dig tillbaka.

Error i hela forumet eller specifik tråd
Ibland inträffar error och du får ett felmeddelande om detta. Om det är för hela sajten, brukar vi märka det snabbt och försöker åtgärda så snart som det går. Men ibland sker det endast i en tråd och bara för vissa besökare, vilket beror på att trafiken är fördelad på flera servrar, så att några upplever buggen, medan det fungerar för resten. Ibland tar det upp till några dagar innan du kommer att kunna se tråden igen. Ibland hjälper det att vänta en arbetsdag och att testa att tömma cacheminnet i din webbläsare.

Anmäla opassande innehåll
Ser du något opassande innehåll (tråd, kommentar eller bild) som du anser strider mot forumreglerna på något vis, rapportera gärna detta till oss genom att klicka på ”Report”. Det går även bra att maila direkt till webbredaktören.

Ta bort tråd eller kommentar
Du kan inte själv radera tråd eller kommentarer, varken egna eller andras. Du har bara möjlighet att redigera innehållet eller att ta bort en bild (vid redigering). Tänk därför till innan vad du väljer att publicera, hur det påverkar dig och andra eller om det kan bryta mot forumreglerna. I undantagsfall kan webbredaktören ta bort en tråd eller kommentar. Maila då supporten, så får du besked om hur vi går till väga.