Buxbom går att göra sticklingar av när som helst på året. Passa på när du beskär dem, då blir det mycket sticklingsmaterial helt gratis! Buxbom förökas superenkelt och du kan använda dessa tips till andra favoriter som lavendel, liguster eller rosmarin.

Sticklingar av buxbom blir snabbt nya små plantor. Billigt sätt att föröka buxbom.

Sticklingar av buxbom blir snabbt nya små plantor. Billigt sätt att föröka buxbom.

Så här förökar du buxbom från sticklingar:

  1. Ta tillvara klippet efter beskärningen och använd det som sticklingar. Välj ut toppskott som är halvförvedade. De känns igen på sin brungröna färg, och har enklast att rota sig. 10-15 cm långt skott är lämpligast (men jag har även testat större och grenade).
  2. Ta bort de nedersta bladen och lämna ca tre-fem blad i toppen. Har du möjlighet att riva av sticklingen med ”klack” är det bäst. Det innebär att skottet rivs av från moderplantan så att lite gammal ved följer med. Där finns mycket rotningshormoner.
  3. Sätt sticklingarna i sandblandad jord, planteringsjord går bra. Gör hål med pinne, sätt i sticklingen och tryck sedan till jorden så att den får kontakt med sticklingen. Vattna regelbundet.
  4. Du får räkna med att det tar ca 3-4 månader innan de rotat sig och kan planteras om i egna krukor. Det går bra att gräva ner sticklingarna i sina krukor i rabatten för övervintring. Skydda då med ett lövtäcke. Eller använd en kallbänk. När sticklingarna rotat sig toppar du dem så att de förgrenar sig.

Läs även om buxbomsjukan och alternativ till buxbom!

Gå en trädgårdskurs på nätet!
Trädgårdskurs i beskärning!

Stora beskärningskursen

  • Bli en klippa på att beskära vid rätt tidpunkt och på rätt sätt!
  • Forma vackrare buskar, häckar och träd
  • Få friskare träd och buskar
  • Stimulera växterna till bättre skörd och frodigare blomning!

Boka trädgårdskursen!