Grönt Nytt År! Hur var 2009?

Allt om Trädgård tittar lite i backspegeln på trädgårdsåret 2009. Vi ger ordet till Pernilla Månsson Colt, Martin Timell, Göran Greider och Mari Ljungstedt – kända kanske inte bara för sitt trädgårdsintresse – och hör vad de har att säga om 2009!

 

Pernilla Månsson Colt, programledare för Trädgårdsfredag, med trädgård i Skåne.

”Det finns inget godare än bondbönor!”

I år tog hon steget, Pernilla Månsson Colt, och satsade fullt ut på grönsaker.

– Jag har tyckt att det varit överskattat med grönsaksodling, mer besvär än utdelning.
Men efter dagar med trädgårdsmästaren Gustav Mandelmanns paradisiska odlingar var hon tvungen. I år blev det tre nya land. Hon fick rum med allt hon ville: bönor, fänkål, rödbeta, flera sorters sallad, potatis och morot i olika vackra färger.

– Det är ju väldigt mysigt när ens tvååring säger: ”en morot till, mamma”, och så går man ut i trädgården och rycker upp en.

Tidigt i år snickrades det därför trädgårdslådor.
– Jag har insett att grönsaksodling faktiskt inte behöver innebära särskilt mycket arbete. Lite rensning och vattning bara. Man måste inte vara så noggrann, det är okej med lite ogräs här och där.

Nästa år storsatsar hon på bondböna.
– I år valde jag bönor utifrån snygg färg och fina blommor. Nästa år blir det bondböna, det finns inget godare!

Och årets misstag kronärtskockorna, de ska få en ny chans. I år förtvinade de i en väletablerad perennrabatt.
– Perennerna tog helt över.

De där rabatterna är årets dåliga samvete. Det var bestämt redan i januari – i år skulle de grävas upp.
– Det är den där allmänna uppsnyggningen som inte blev av i år heller. Nu börjar jag inse att jag inte är personen som har en perfekt trädgård! Men kisar man lite med ögonen ser det riktigt trevligt ut.

Martin Timell, programledare för Äntligen hemma, med trädgård i Stockholms skärgård.

”Hallon är Guds gåva till människan.”

Mycket runt Martin Timells nybyggda hus har åkt ut med buller och bång. I år var det storrensning: ut med det gamla, in med det nya. 2010 doftar nytt och naturnära i den Timellska trädgårdsvisionen.
– Vi vill komma så långt ifrån välansad radhusträdgård i Täby som det bara går. Vi bor i skärgården, det är naturen vi vill lyfta fram.

Storprojektet i somras var anläggning av gräsmattan.
– Det ska vara mycket gräsmatta, det gör trädgården lättskött och skapar plats för barn att leka.

Och så var det sommarens misstag: tappad gräsmattegödsel.
– Det var mörkt när vi tappade den där gödselhögen på mattan, sedan glömde vi faktiskt bort den. Det brände ju sönder en stor fläck på gräset.

Funktion är ledordet; familjen Timell satsar på att skapa platser för umgänge och odlar för att äta. Kryddlandet blev av i sommar, och det nyanlagda hallonlandet fick sig ett lyft.
– När hallonen inte verkar vilja ge bär ringer man trädgårdsmästare Bo Rappne. Han bara tittade på de gula bladen och sa: ”kogödsel”. Och så många hallon vi har fått. De är Guds gåva till människan.

Göran Greider, författare och Dala-Demokratens chefredaktör. Aktuell med boken ”Katterna kommer in från mörkret”, med dikter om bland annat den egna trädgården i Dalarna.

”Jag blev djupt deprimerad när frosten överraskade dahliorna.”

Det brukar bli så bra med rosenskärorna, ljusglada färgklickar i trädgården. I år gick det sådär.
– Jag planterade stort i några rundlar men det blev mest känslan av dillbestånd, säger Göran Greider.

Rosenskäror brukar vara så tacksamma. De fyller ut bra och är enkla, men i år regnade det så mycket. Det var mycket som stannade upp och det blev färgfattigt. Trist.

Dahliorna var ett misstag, Göran Greider satte ut dem för tidigt, i början på juni.
– Och så kom det någon jäkla frostknäpp, dahliorna såg svårt slagna ut och jag blev djupt deprimerad. Men jag tog in dem och de tog sig! Man får inte vara otålig när det gäller trädgård, det har jag lärt mig detta år.

Stockrosorna däremot har visat sig från sin bästa sida. De har stortrivts.
– Men det där med att ha dem vid väggen är överskattat, där är alldeles för torrt. Jag har dem ute i trädgården istället.

Årets toppsatsning var brännässlorna, Greiders absoluta favorit.
– De är så friska i färgen. Jag har odlat dem i en triangel, lite spetsig sådär för att visa att de kan bränna till. Bara man ger något en tydlig form blir det vackert. 

Han gillar former, de stora rundlarna av rallarros är han mycket nöjd med.
– Det räcker med att det är symmetri av något slag, det blir mer spännande så. Människor uppfattar direkt mönster, och ser att det finns någon tanke bakom.

VINN! Göran Greiders diktsamling ”Katterna komemr inf från mörkret”.

VINN! Katterna kommer in från mörkret.

Mari Jungstedt, deckarförfattare med sommarträdgård på Gotland.

”Drömmen om syrenen dog, lavendeln gjorde succé.”

År 2009 var året när Mari Jungstedt gav upp tanken på en syrenhäck runt hela huset. Två höstar i rad har hon hoppfullt planterat 100 syrenbuskar och väntat ivrigt hela vintern bara för att mötas av en död häck på våren.

– På den sida av huset som är nära havet hade syrenerna stått i vatten hela hösten, och ruttnat. Man kan ju tycka att vi borde ha lärt oss efter första året, men jag vill så gärna ha syren!
I år ringde de en konsult, som sa att syren kunde de absolut ha, men inte så nära havet. Där passade koreanskt rödvide.

– De klarar av att stå i vatten. Dessutom har vi nu dikat ut runt hela tomten för att vattnet ska kunna rinna av, och jag kommer att kunna få ha syren kring en del av huset. Jag drömmer redan om att plocka in buketter till våren. 

Sommarens succé är lavendelhäcken. Maris stolthet. Det var hennes idé att plantera lila lavendel längs den grå fasaden. Och det blev så fint!
– Sedan är det våra rosor. De är kanske snarare spöklika, med långa tentakler och en ros här och där. De måste klippas ner. Men å andra sidan trivs jag bra där på altanen, med min dator, i ett hav av lätt skräckinjagande rosor som sträcker sig efter mig. Det är helt enkelt inspirerande!