Hemma hos... Jimmy Schönning, inredare med smak för japanskt

Nu när Jimmy Schönning har fått trädgården han drömt om ska han göra den till sin egen klosterträdgård. Där kan han sitta i lugn och ro och dofta på sina blommor.

Jag flyttade till… ett hus med trädgård i december förra året. Det är en skogstomt som möter körsbärs-, äppel- och päronträd. Trädgården skriker på hjälp! Men jag har lyssnat på trädgårdsmästare Bo Rappne som säger att man inte ska stressa utan vänta och se vad trädgården har att ge. 

 Min trädgårdsstil… ska följa en japansk enkel estetik. Jag ska formklippa enar som bonsaiträd, ha grusade gångar och en grund damm som man kan promenera gen¬om på stenar. Runt omkring vill jag ha bambu och japansk lönn, för den vackra färgens skull. 

 Jag älskar grönt… en färg som ger lugn, harmoni och återhämtning, även inomhus. I trädgården vill jag till största delen ha gröna växter och bara lite blommor. 

 Uteplatser är ofta… för mesiga och små. Jag vill att altanen ska svepa runt hela huset så man kan hitta solen hela dagen. Flera olika sittgrupper ska jag ha! Där jag och mina vänner kan grilla havskräftor med vitlökssmör och sippa på caipirinha. 

 Jag inhalerar möbler… från Röshults. Alla deras utemöbler skulle bli perfekta på min terrass. Och i krukorna som gradvis rostar vill jag plantera olika gräs och kryddväxter.

 Ett hem utan växter… är inte hemtrevligt! Bland mina krukväxter ynglar aloe veran av sig och murgröna blir jag aldrig trött på. Och under våren har jag sått solrosor och tamarind, som har ett häftigt bladverk. 

 Jag går igång på… doftande blommor. Jag kan inte leva utan kaprifol, syren och jasmin. Och jag vill att gästerna ska mötas av ett stort hav av lavendel som svajar och doftar underbart när de kommer till mitt hus. Inomhus sätter jag ett stort fång vita liljor, som förutom doften ger enkel elegans. 

 Mitt bästa quick-fix… är att använda vikväggar av bunden bambu som avgränsare. Man kan ha dem både ute och inne. Stora öppna ytor är ointressanta för mig. Istället bygger jag rum med olika inriktningar. 

 Berberis är… portförbjuden för att den är elak och taggig och verkar vara till för att hålla grannarna borta. Och trädgårdstomtar är också helt fel. Kommer någon med en sådan till mig får de gå hem med den igen. 

 Min drömresa… går såklart till Japan. Jag vill upptäcka de buddhistiska munkarnas trädgårdar. Fram till dess ska jag meditera i en lummig del av min trädgård där jag kan se ut över sjön.

JIMMY SCHÖNNING

Ålder: 42 år.

 Familj: Sambo. 

 Bor: I villa vid sjön Uttran.

 Aktuell: Som inredningsinspiratör åt Åhléns och i nya avsnitt av Äntligen hemma i TV 4.

Vikbara väggar av bunden bambu, bästa sättet att skapa rum ute.

Vita liljor i stora fång doftar gott inomhus.

Japanska trädgårdar är en förebild.

Perfekt på terrassen! Bordsgrill, 3 495 kr, från Röshults.

Röshults

Japansk lönn har en vacker röd färg.

Jimmy inspireras av buddhismen.

– Jag vill klippa enar som bonsaiträd.

Snyggt rostig järnkruka, 579 kr, från Röshults.

Röshults

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & multisax för endast 179 kr. Köp nu!