Vi har samlat inspirationbilder från balkongutställningen på Nordiska trädgårdar. Ibland är det stilen som lockar, ibland en smart lösning. Här finns något för alla att återskapa på den egna balkongen eller täppan.

Uppdrag Trädgård: 1 balkong o. kök

Konsekvent valda färgerna svart och poppig grön. Enkla, platsbyggda hyllor och planteringslådor smälter in om de målas i samma färg. Billiga bockar blir flyttbara möbelben.

Odlingsbord på bockar

En infälld låda i bordsskivan och voila – så trollas krukan bort.

Svenska Moderådet: BLACK and WHITE

Visar också effekterna av att konsekvent hålla sig till två färger….hrm…tre. Växterna står för det levande gröna och framhävs än mer i allt det monokroma.

Kulturträdgården Elisabeth Svalin Gunnarsson: Det är serverat!

Nu lämnar vi det svartvita och kliver in i en vågad pippigul balkong. Idel glad blir man av all odlarglädje och alla färger. Till vänster syns en innovativ spaljé med odlingslåda som kan fästas på dörren för att spara plats.

Smart odlingsskåp

Smart odlingsskåp där en bubbelplast kan vevas ner framför skåpet för att skydda de små raringarna, samt vevas upp när det ska luftas.

Ulrika Sommar: Ett rum att växa i

Av trästavar går det att platsbygga mycket: spaljéer, sittbänkar med förvaring, bord, odlingsbänkar. Notera att bordet svävar i luften, så man slipper slå benen i benen.

Drivbänk och spaljé

Drivbänk för odling i början av säsongen. Lagom till att växterna är utplanterade vill man kanske hellre sitta och umgås på balkongen. Då läggs en skiva på och man har en sittbänk för mer stjärterum.

Trädgårdsturisten och Pomeranshuset: Kardinalens fest i renässansträdgården

Tryck din favoritvy på vattenfast kanvas hos tryckeriet och använd som fondvägg. Notera det fiffiga bordet (kanske lite tungt för balkong) gjort av fodrade pallar på högkant. Kring vattenkaret i mitten är avlånga vanliga gatstenar.

STOCKSUND Garden Design: In My Green Zone

Mer screentryck på tyglängder, tapeter, kuddar mm och man kan lätt skapa en känsla av att vara någon annanstans. Här har skogen letat sig närmre huset, och gränsen mellan inne och ute suddas ut. Fullt möjligt om man har inglasad balkong.

Monika Langlet: Kolonistens längtan

Kolonisten utnyttjar varje tillfälle till att sätta växter som sedan tas med ut till kolonin. Alla typ av kärl funkar.

Småplantor på väg upp

Miljövänligast! Egenodlade solmogna tomater på sommaren. På vintern är tomater blaskiga, men inte de som lagts in under sommaren. Burktomat är inte dumt alls om du frågar experterna. Tomburken återanvänds till nya odlingar. Så här i mängd är de t o m färgkordinerade. Najs!

Janrik & CO AB: Kraftkällan

Allt om Trädgårds egen trädgårdsarkitekt, Karin Janrik, har skapat denna praktiska och stilrena balkong. Stora planteringslådor på hjul och i hörnet ett väggmonterat odlingsbord.

Lutande hylla för mesta ljuset

Lutande hylla för att få mesta möjliga ljus. Tyngre plantor nederst i de djupare hyllorna och lättare överst, gör att hyllan inte behöver förankras i väggen.

Fixa hyllan själv utan en skruv!

Fixa hyllan själv utan en skruv. Låt krukan du placerar i metallådorna från Granit ge tyngd och stabilitet åt stommen.

Trädgårdsinteriör Gävle AB: Plats att växa

Halvgalna idéer i denna balkong. Fixa en regnvägg med hjälp av slang, vattenpump, en plexiskiva, samt kärl att samla upp vattnet i. Eller köp en färdig regnvägg.

Drivbänk av gamla fönster

Drivbänk av gamla fönster och bockar. Sätt en skiva uppe på och du har ett bord. Vi gillar multifunktionella möbler, som dessutom är lätta montera ner och flytta.

Bikupa på balkongen

Bikupa på balkongen? Kanske inte överallt, men kan funka på vissa balkonger. Hörlurar för musik eller naturljud.

Växtkraft!

Morötter i parketten är en gammal vandringssägen, och bellis ur trasmattan kanske blir en ny…”Växtkraft!” var i alla fall temat på årets mässa.

Uterummets Trädgård Linda Schilén: Trigga alla sinnen

Storstadsdjungel och äkta recycling-tänk. Grafitti eller sceentryck som fond. En gammal dörr blir ett bord, flaskor blir lyktor.

Bildäck som ytterkruka

Bildäck som ytterkruka. Fodra med plast så inte vatten rinner ner till grannarna.

Kundkorgar att odla i

Kundkorgar att odla i. Petflaskor med bortskuren botten blir minidrivhus.

Något för fåglarna

Fågelmatare och dekor i ett. Billiga vattenkannor blir färggranna planteringskärl. Och ingen fest uten kulörta lyktor!

Torvan Trädgård: Växtentusiastens lilla torva

Visst går det att skapa olika biotoper (växtplatser) och nörda loss även på en balkong. Den köttätande växten vill ha fuktigare växtplats och alpinerna trivs i sina grusplanteringar.

Läs mer om balkongerna och deras skapare på Nordiska trädgårdars hemsida.

 

Karina Brozinic