Insynsskydd av grönska

TRÄDGÅRDSARKITEKTEN: Ivan och Eva Lönnbäcks bor i ett kedjehus med total insyn. Trädgårdsarkitekten fixar skydd med hjälp av träd och grönska.

FÖRE

 

Inte ett dugg ombonat. Total insyn, samt raka linjer som förstärker den kala, fyrkantiga känslan.

Ivan:
Vi bor i ett kedjehusområde och tomten är lite väl öppen, man ser rakt in i huset. Hur får vi till lite insynsskydd?

Trädgårdsarkitekten:
Börja med att ”vrida” parkeringsplatsen inåt på främre delen av gräsmattan, så att bilen parkerar in mot gräsmattan istället för jäms med uppfarten. Då får ni en böljande yta där ni kan plantera ett insynsskydd som skyler större delen av uteplatsen och fönstren in till vardagsrummet.

Ivan:
Smart!

Trädgårdsarkitekten:

Plantera fem ginnalalönnar runt parkeringen och en bit längs uppfarten. Ginnalalönnar är gracila, flerstammiga buskträd med fin höstfärg. Bygg upp planteringen så att lönnarna står på en liten kulle. Då känns tomten mindre platt. Under lönnarna planterar ni en matta av vintergröna som ni sätter fina vårlökar i. Byt även ut det låga staketet runt tomten mot en klippt häck som ska börja på ena sidan av sopkärlen vid vägen, fortsätta på andra sidan och gå ner till uteplatsen. Liguster eller måbär är bra val.

Ivan:
Hur gör vi med uteplatsen?

Trädgårdsarkitekten:
Plantera vanlig bergbambu närmast uteplatsen och en bit ut på gräsmattan. Runda av hörnet mot uppfarten. Det tillsammans med de runda lönnarna och avrundade hörn på häcken gör att tomten känns mindre fyrkantig. Bambun blir 1,5 – 2 meter hög och ger extra insynsskydd utan att man känner sig instängd.
Framför bambun planteras tuvrör och funkia tillsammans med narcisser. Tänk kontraster. Använd till exempel blådaggig funkia, ljusgrön bambu och gräsgrönt för att få olika gröna toner. Yviga gräs mot formklippt häck, stora och små blad. Det ger spänning men ser prydligt och genomtänkt ut.

Ivan:
Saknas inte lite färg och blommor?

Trädgårdsarkitekten:
Eftersom bladväxterna är så kontrastrika tycker jag inte det. Men man kan byta ut ginnalalönnarna mot olika syrener. Och fylla på med växter i krukor. Lägg en gång av natursten vid uteplatsen. Sätt gärna en bänk med en stor blomkruka intill i ena hörnet av tomten. Lycka till!

EFTER

Insynsskydd i form av olika växter blir aldrig trista. genom att lägga några rader sten i grusuppfarten ser den genast prydligare ut.

Växtlista

Bergbambu, Fargesia murielae ‘Simba’, alternativt brakved, Frangula alnus ‘Aspleniifolia’ för känsligare zon
Funkia, Hosta Tardiana-gruppen ‘Halcyon’, ‘Love Pat’
Ginnalalönn, Acer tataricum ssp. ginnala fk Uppsala E
Purpurlök, Allium x hollandicum ‘Purple Sensation’
Liguster, Ligustrum vulgare var. italicum ‘Liga’, alternativt måbär, Ribes alpinum ‘Schmidt’ för känsligare zon
Tuvrör, Calamagrostis x acutiflora ‘Karl Foerster’
Vintergröna, Vinca minor

Trädgårdsdoktorn

Karin Janrik

Karin Janrik är trädgårdsarkitekt och svarar på läsarnas frågor i Allt om Trädgård. Vill du komma i kontakt med Karin,  mejla till: tradgardsdoktorn@aot.bonnier.se
Skicka gärna med en enkel planskiss och/eller ett fotografi.