Kan man äta vinruta?

Min mamma har en riktigt fin vinruta i sitt kryddland. Varken jag eller mamma har hört talas om vinruta i maten men undrar ändå om man kan äta den eller använda den på något annat sätt?

Svar: Förr i tiden hade vinrutan sin givna plats i örtagården då det var en medicinalväxt. Att använda vinruta Ruta graveolens som krydda i matlagningen är inte en speciellt bra idé. Växten kan reta slemhinnorna och orsaka kontakteksem. I stora doser är växten giftig.

Men vinrutan är värd att odla ändå. Den är lättodlad, mer eller mindre grön året om, tål torka och kan odlas på magra, kalkrika jordar. I dag odlas den mest för det vackra blågrå bladverkets skull som står sig fint mot andra kryddväxter. Den går bra att beskära och passar då också som låg inramande häck runt kryddgården eller i perennrabatten.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & multisax för endast 179 kr. Köp nu!