Kan man ”höstgräva” på våren?

Jag blev med koloni i höstas. Jorden på kolonin är tung lerjord. Jag hann inte höstgräva landen. Kan jag gräva nu till våren för att få bättre jord? När ska jag gräva? Ska jag blanda i ny jord?

Svar: Det är en myt att man bara kan gräva tung lerjord på hösten. Ibland är det t o m bra att skippa höstgrävning, så att naturen får ha sin gilla gång. Jorden spricker av sig själv och får struktur efter hand. 

Våren är en lika så god tid att jordförbättra. Så fort vintervätan har gått ur jorden eller som det heter på trädgårdsspråk, ”när jorden reder sig”, kan ni starta grävandet. Det går inte att gräva när tjälen precis har gått ur marken och jorden är dyblöt.

Har du möjlighet så beställ eller hämta hem häst- eller kogödsel från en ridskola eller någon gård. Blanda ned gödseln i lerjorden tillsammans med annat organiskt material som mullrik trädgårdsjord, kompostjord, eller fjolårslöv/gräs – det du har lättast att få tag på.