Fikonträdet mår inte bra

På vintern står fikonet i vår vinterträdgård, på sommaren står det utomhus. Vi har gödslat med kogödsel på påse. Trädet växer dåligt, har börjat tappa blad och de blad som sitter kvar är rostfärgade med tydliga gröna nerver. Jag ser inga skadeinsekter. Varför trivs inte fikonträdet?

Svar: Jag tror att ditt fikonträd lider av magnesiumbrist på grund av för sur jord. I sur jord blir magnesium svårtillgängligt för växten och brist på magnesium kan visa sig på det sätt som du beskriver.

Fikon trivs i kalkhaltig – alltså neutral till basisk – jord. Blanda i dolomitmjöl (trädgårdskalk) som innehåller både kalk och magnesium i jorden. Planterar du om fikonet kan jorden bestå av 60 procent rosjord, 20 procent marmorkross, 10 procent sand, 10 procent granulerad lera samt en rejäl näve dolomitmjöl. Blanda allt väl.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & multisax för endast 179 kr. Köp nu!