Foto: Colourbox

Varför blir det ingen frukt på citrusträdet?

Citrusträd pollineras för hand inomhus för att man ska få frukt. När plantorna blir stressade, t ex när växtmiljön inte är den optimala, kan frukterna trilla av.

FRÅGA: Jag har försökt pollinera blommorna på mitt limeträd, men frukterna faller av innan de blivit stora. Kan man använda bladen i olika maträtter, eller är de giftiga? Tami

PETER SVARAR: Det är ganska vanligt att citrusträd släpper sina kart. En orsak kan vara att blommorna inte har blivit tillräckligt pollinerade. Jag antar att du har penslat försiktigt inne i blomman och sedan upprepat på de andra blommorna. Kanske du ska göra detta i flera omgångar? Det kan också vara för varmt och torrt för limeträdet om du förvarar det inomhus. Idealtemperaturen är 6–12 grader, vilket kan vara knepigt att få till om man inte har ett frostfritt uterum, orangeri eller vinterträdgård. Citrusträd som vinterförvaras på fönsterbrädan måste duschas regelbundet och naturligtvis vattnas. En liten SPA-behandling i duschen ett par gånger på vintern tackar det inte nej till.

Papeda (alt. kafirlime och limeblad) är de citrusblad som ger smak i matlagning. Foto: www.ZhekOS.com

Vad jag vet är citrusblad inte giftiga. Det finns flera recept på thaimat som innehåller torkade blad av papeda Citrus hystrix, även kallad kafirlime och limeblad. Jag åt en musselrätt på Sicilien för några år sedan med blad av vanlig lime (den som vanligtvis saluförs i Sverige, Citrus x aurantiifolia.) Kände dock ingen limesmak. Men snyggt var det.

Läs även: Odla citrus – olika sorters citrusfrukter

Utdrag ur Experterna ALLT OM TRÄDGÅRD nr.10/2018

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Trädgård här!