När ska hallon planteras?

Vi har precis flyttat in i ett radhus med liten trädgård. Det första vi längtar efter är hallon. När ska de planteras och vilken jord behöver de? Hur sköter man hallon? Finns det någon chans att vi får bär redan i sommar?

Svar: Hallon är mycket tåliga och kan planteras när som helst egentligen. Tidigt till våren finns de i varenda plantskola. Om ni köper plantor i kruka så fixar de att planteras på våren. Barrotade plantor brukar finnas på hösten och de är billigare.

En liten skörd kan ni nog få i sommar. Egentligen ska man klippa ner plantorna när man planterar dem, men de som säljs i kruka brukar vara färdiga för skörd samma år. Skötseln av hallon är busenkel. De vill ha varm, sandig och kompostberikad jord. De gillar inte kalk. Full sol är nödvändigt för bra skörd, goda bär och en bra tillväxt.

Så här sköter ni hallon. De stänglar som ger skörd under sommaren ska klippas bort helt efter skörden. Samtidigt under sommaren kommer nya, gröna skott som ni absolut inte ska klippa ner, utan istället stödja dem med antingen ståltrådar spända mellan pålar, eller bambupinne till varje nytt skott. Det är de skotten som ger bär nästa år. Lite gödsel på våren, och vattning om det blir långa torrperioder, det är allt de behöver.

TEXT: Kenneth Nilsson

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & multisax för endast 179 kr. Köp nu!