Vad du inte vet om smultron

Finns det något somrigare än smultron på ett strå? Det finns tolv vilda arter av smultron, varav tre i Sverige. De heter smultron, backsmultron och parksmultron. Förr sades det att mogna smultron på midsommardagen förutspådde god skörd. Här kommer fler fyndiga fakta om smultron.

Smultron tillhör familjen rosväxter och är släkt med såväl rönn och oxel som fjällsippa och humleblomster.

Carl von Linné började dagen med en skål färska smultron från sin trädgård. Han tyckte att det hjälpte mot hans gikt. Smultron har också använts för att ta bort liktornar och vid lindring av brännskador.

Vita smultron är ett bra alternativ för de som är allergiska mot röda bär. De får också vara ifred för fåglar eftersom de saknar den röda färg som indikerar att bäret är moget.

Ananassmultron var det första svenska namnet på jordgubbar. Jordgubbar uppstod i Frankrike på 1700-talet efter att man korsat  ett sydamerikanskt och ett nordamerikanskt smultron.

Det är inte frön som sitter som små prickar på smultronet utan nötter. Det är de som är den egentligen frukten. Smultronet är nämligen en så kallad skenfrukt, det vill säga en uppsvälld del av blomman.

Text: Viveka Ljungström

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & multisax för endast 179 kr. Köp nu!