Så har olika vitlökssorter uppkommit
Vitlök, Allium sativum, har odlats sedan urminnes tider över hela världen. Den har odlats som en steril växt. Förökning har skett med hjälp av klyftor och groddknoppar (bulbiller). Detta innebär att det man skördar är genetiskt identiskt med utsädet. Att det ändå finns olika typer av vitlök beror på att man selekterat utsäde under tusentals år och börjat odla på nya platser med annorlunda odlingsförhållanden och klimat. Det har även skett mutationer som bidragit till variationer.
Vi har flera sorters vitlök i webbutiken!
Vitlökssorter för nordiskt klimat
Vitlöken som funkar i nordiskt klimat, delas in i fem olika grupper utifrån deras egenskaper.
Typ 1: Fransk vitlök
Troligen den vanligaste vitlöken som odlas i Sverige. Löken har vita till violetta inslag i skalet, många klyftor, och flätbar blast. Varierad vårtemperatur stressar ibland fram topplökar. Fransk vitlök planteras höst eller vår. Sorter: Germidour (kort lagringstid), Corail, Messidore, Messidrome, Terador, Thermidrome, Sabadrome, Vigor.
Typ 2: Silvervitlök
Silvervitlök kännetecknas av sitt silvriga skal, och har sitt ursprung i Medelhavsområdet. Löken har små och många klyftor, samt flätbar blast. Sortgruppen med bäst lagringsförmåga, upp till 15 månader om den hanteras rätt. Planteras höst eller vår. Sorter: Arno, Christo, Clédor, Flavor, Printanor, Rosso di Sulmona.
Typ 3: "Kaukasisk vitlök"
Typ 3 har ett Östeuropeiskt ursprung och kallas ibland för "Kaukasisk vitlök". Löken har vit till violett skal, och något färre men stora och lättskalade klyftor jämfört med andra sortgrupper. Får ofta en ca 70 cm hög stängel med små topplökar på. Bra för svenska odlingsförhållanden. Planteras höst och vår. Sorter: Topset
Typ 4: Centralasiatisk vitlök.
Den asiatiska vitlöken har en 100-150 cm hög stängel med en boll av mikrolökar eller blomknoppar som inte utvecklas. (Mikrolökarna kan sås som säd för att ge hela sättlökar, som efter några år kan ge normalstora lökar.) Skalet är vitt till rött skal, ibland randigt. Har få lättskalade och stora klyftor, samt kraftig blast. Bra för svenska odlingsförhållanden. Planteras på hösten, får sen skörd. Sorter: Antonnik, Hammar, Leningradskij, Russian Red.
Typ 5
Typ 5 har inget samlingsnamn. De här vitlökarna har en ca 60 cm hög blomstängel med topplökar som inte är större än små ärter. Ej lämplig för flätning. Lökarna har violettrandigt skal. Går att skörda mycket tidigt. Planteras höst och vår. Sorter: Irkutsk, Nazus, Petrovskij, Primor (planteras helst på våren), Siberian red, Sprint, Tsezar.
Tips: Skulle ni leta utsäde på engelska sajter, så delas vitlöken in i 11 grupper och namnen: Artichoke, Asiatic, Creole, Glazed Purple Stripe, Marbled Purple Striped, Middle Eastern, Porcelain, Purple Stripe, Rocambole, Silverskin och Turban.
Välj certifierat vitlöksutsäde
Den vitlök som kan köpas i matvaruaffären importeras vanligen från Medelhavsländerna. De går att använda som sättlök, men risken är hög för att du får sjukdomar på köpet. Två av de värsta hoten är löknematod och vitröta. Har du fått en av de sjukdomarna kan du inte odla lök i den jorden på upp till 20 år! Dessutom är köpt vitlök ofta kyllagrad med bruten köldcykel i affären, vilket gör att den ofta börjar växa innan vintern och fryser bort. Den kan även vara bestrålad och då gror inte klyftorna.
Tips: Tänker du odla vitlök i kruka på t ex balkongen, så går det ju bra att testa matlök. Men släng inte jorden på komposten om du upptäcker någon sjukdom.
Certifierat utsäde behandlas mot de flesta sjukdomar, och ger bättre resultat. Nackdelen är att det inte alltid är giftfritt. Vill man odla från ekologiskt utsäde kan man testa att få tag på det genom andra odlare och sedan fortsätta att producera sitt eget utsäde. Det har börjat dyka upp ekologiskt utsäde på marknaden, lättast från webbutiker.
Köp certifierade vitlökar i webbutiken!
Mer om vitlök:
Plantera vitlök – bäst tiden att sätta vitlök är hösten
Odla vitlök i pallkrage – beskrivning steg-för-steg
Odla vitlök inomhus i kruka året om
Skörda och lagra vitlök så att den håller länge
Så flätar man vitlök, gul lök och rödlök