Odla glasrabarber är enkelt!
Principen är enkel – täck hela eller delar av plantan så att solljuset inte kommer åt bladen. Man startar tidigt på våren, redan när knopparna börjar visar sig ovan jord.
Rabarberkrukor till täckning
Det finns speciella rabarberkrukor i terrakotta för detta ändamål. Oftast får man beställa dessa från England. Jättevackra, men ack så dyra, och de måste vinterförvaras inomhus så att de inte spricker. Det går att få lika bra resultat med ett budgetalternativ t ex med en djup murarhink eller tunna. Vänd upp och ner över plantan och sätt en tung sten eller platta ovanpå, så att den inte blåser omkull. Ljus får inte på några sätt komma in!
Skörda glasrabarber
Du skördar stjälkarna som vanligt när de har blivit höga. Bladen är gula och outvecklade. Det är helt normalt, då de inte har kunnat bilda klorofyll. Stjälkarna innehåller en mindre mängd oxalsyra än när de får sol, och de är mycket mjälla. Smaken är fortfarande syrlig, då det mesta av smaken kommer från äppelsyra. Tillagas precis som andra rabarberrecept, men har kortare tillagningstid och kräver mindre mängd socker. Kan förvällas eller ugnsbakas lätt och serveras som de är med lite sötad grädde eller glass.
Låt plantan vila efter skörd
Att bleka rabarber, eller som britterna - "tvinga", är ansträngande för plantan. Låt den därför vara efter skörd och växa utan täckning. Den kommer att skjuta nya blad under säsongen. Nästa säsong kan du skörda rabarber som vanligt, men vänta med att bleka den till senare säsonger. Vart annat till vart tredje år kan vara lagom. Skaffa därför flera plantor, så att du kan skifta planta varje säsong.
Mer om rabarber:
Odla rabarber – barnsligt enkelt!