Foto: Laurence Mouton

Hur använda kryddsalvia?

Jag får massor av kryddsalvia, vad kan jag använda den till? Den har ganska stark smak. I mitt kryddland frodas tre sorter, den vanliga kryddsalvian, en med rödaktiga blad och en vitblommande salvia. Kan alla sorterna användas i matlagning?

Svar: Äntligen får jag slå ett slag för kryddsalvia! Den används alldeles för lite i vardagsmaten. Alla dina sorter går att använda. Den vitblommande sorten är troligtvis ’Albiflora’. Den med rödaktiga blad är ’Purpurascens’. Salvia är gott i rätter av kalv-, nöt- och grisfärs. Salviabladens lite rökta smak är perfekt i risotto, mussel-, ost- och potatisrätter. Kryddsalvia är huvudkryddan i den italienska rätten saltimbocca – underbart god. Var frikostig med färsk salvia, den är inte lika stark och ”grov” i smaken som den torkade.

TEXT: Nina Malmström

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av tidningen - få sekatör & multisax på köpet. Läs mer!