54 ätliga blommor och hur man använder dem

Letar du efter ätliga blommor för att piffa upp din matlagning? Historiskt har man länge använt blommor i matlagning, främst som en garnering eller dekoration. Men under de senaste åren har fler upptäckt värdet av blommorna som krydda.

Fördelar med ätbara blommor

Om broccoli, blomkål, gräslök, rädisa eller olika bladgrönsaker som spenat, ruccola går i blom är det bara att ta tillvara på dessa. Växterna får en andra chans.

De läkande egenskaperna hos många blommor är inte att förringa. Ringblomma och fläderblommor hjälper matsmältningen, minskar feber och stimulera immunförsvaret. Kamomill och lavendel lindrar stress. Kaprifol och isop lindrar luftvägsbesvär och lugnar mage och tjocktarmen. Kungsljus kan hjälpa sjukdomar i andningsorganen, lindra smärta, huvudvärk och ge ro, blomsterkrasse innehåller naturliga antibiotiska egenskaper, och rödklöver är en utmärkt blodrenare. Violer och penséer har antiinflammatoriska egenskaper och är bra för andningsorganen. Rölleka drar ihop blodkärlen och minskar feber och förkylningssymptom.

Fläderblommor – inte bara till saft. Testa att fritera dem eller lägga dem i pannkakssmeten.

Blommorna på gräslök, ringblommor, blomsterkrasse, portlak, rosor och persilja är rika på C-vitamin, liksom ogräset maskros som även är rikt på  A-vitamin och flera nyttiga mineraler.

Många av de vanliga örtblommorna, såsom basilika, gurkört, rosmarin, dill, oregano, timjan och mynta har samma smak och medicinska värde som bladen, bara inte lika intensiva. Den sistnämnda har lugnande effekt på magen och hjälper matsmältningen.

Ätliga blommor kan användas i örtteer, här klassiker som kamomill och ringblomma.

Skörda och använda blommor i maten

Plockar man blommorna tidigt på morgonen, precis när daggen torkat upp, har de mest arom. Blommorna kan ha olika användningsområden, som i eller på bakverk, att smaksätta smör, i oljor och vinäger, i drycker och teer, dekorera mat, toppa och krydda sallader. Blomsterkrassens blomknoppar kan läggas in och användas som falsk kapris. Squash, zucchini och daglilja har blommor som kan friteras som de är, paneras eller fyllas med färskost, tonfiskröror eller äggsallad. Prova att frysa några blommor i isbitar att smaksätta sommardrinkarna med. Penséer, violer, syrener, nejlikor och rosenblad kan kanderas och användas som dekor på efterrätter.

Zucchiniblommor, liksom dagliljor är ätliga. Fritera dem eller fyll med goda färskoströror.

Köp plantor och fröer till ätliga blommor i webbutiken!

Viss försiktighet med ätbara blommor

Plocka inte blommor nära vägkanten. Använd inte heller ettåriga blommor som du inte odlat från frö eller stickling själv. T ex köpta penséer eller pelargoner kan ha besprutats eller kan innehålla retarderingsmedel. Medan vissa blommor är giftiga, såsom fingerborgsblomma, tomat eller potatisblomma, så finns det en hel del som helt enkelt inte smakar gott. Det finns även en regel om att ju starkare doften är, desto starkare är smaken, så provsmaka innan du doserar. Och oftast ska man bara använda blombladen på större blommor, då den vita basen på blomman inte alltid smakar lika bra.

Var källkritisk! Ibland är inte stylister noga med att kolla upp om det verkligen är en ätlig blomma de har på bilden.

Lista över ätliga blommor

SÖTA OCH MILDA:

1. Anisisop - svag anissmak, te, toppa och dekorera efterrätter, sallad

2. Basilika - mild kryddsmak olika sorter har olika smak

3. Blomsterböna - mycket smakfulla, garnering i soppor och sallader

4. Blåklocka - dekoration efterrätter, sallad

5. Blåklint - smakar inte mycket men är dekorativ, till te

6. Citronverbena - svag citrussmak, te, toppa och dekorera efterrätter

7. Förgätmigej - te, dekoration efterrätter, drycker

8. Gurkört - endast kronbladen, dekoration efterrätter, isbitar, sillinläggning

9. Isop - te, is, dekoration, socker

10. Kamomill - te, smaksättare till sallad, ljust kött och fågel

11. Kaprifol - i botten av blomman är söt nektar, dekoration, sallad

12. Knöl- och sommarbegonia - ger lite syrlighet åt sallader

13. Kungsljus - kronbladen, te

14. Lind - te, mycket behaglig söt smak och doft

15. Luktärt - kanderas, till te, dekoration, bakverk, is, sirap och likör

16. Mynta - olika sorter har olika smak, te, dekoration, is

17. Nejlika - söt smak på blombladen, dekoration, i Chartreuse

18. Oregano - mild kryddsmak

19. Pensé och viol - dekoration efterrätter, kanderad, socker, sallader, is. Hitta recept frö pensé och viol här.

20. Rosmarin - mild krydda

21. Rödklöver - te, i sallad, dekorera mat och efterrätter

22. Solros - unga blomknoppar ångas som kronärtskocka, blomblad strösslas råa som dekoration lite svagt bittra

23. Stockros - kanderad, smaksättare i sirap

24. Temynta - te, smakförhöjare i ris- och pastarätter

25. Timjan - mild krydda, olika sorter har olika smak

26. Tulpan - kronbladen smakar grönsallat

27. Tusensköna - knoppar och blomblad toppa sallad, soppor, smörgåspålägg

28. Zucchini och squash - fritera, steka, panera eller fylla (det är hanblommorna man skördar, ta bort pistill innan). Här är recept med squash och zucchini!

Tänk att ha så här blå cikoria att lysa upp en sallad! Även blåklockor är ätliga blommor.

BLOMMIGA:

29. Daglilja - mild, som dekoration, fylld, friterad

30. Dill - kronan som mild smaksättare

31. Doftpelargon - smaken varierar med doften, dekoration efterrätter och bakverk, socker

32. Fläder - saft, friterade klasar med smet, champagne. Här är recept med fläderblommor!

33. Fänkål - mild anissmak

34. Körsbär - dekoration efterrätter och bakverk, socker

35. Lavendel - i och på bakverk (skorpor kan rekommenderas), till vilt- och lammarinad. Här är recept med lavendel!

36. Ros - ju mer doft desto mer smak, kronbladen, saft, kanderad, dekoration, rosenvatten, sorbet, gelé

37. Syren - saft, dekoration sötsaker, kanderad, socker

38. Äpple - dekoration efterrätter och bakverk, socker

I Japan hyllar man körsbärsblomningen och använder dem i alla möjliga bakverk. Det går även att använda päron- och äppelblommor på samma sätt. Foto: 41775.000000

PEPPRIGA:

39. Blomsterkrasse - lite rädissmak, i sallad, fyllda, knoppar till inläggning

40. Broccoli - milda och lite peppriga, fina förvällda och friterade

41. Gräslök och ramslök - mildare löksmak, toppa sallad, gratänger (efter ugnen), smaksätt smör, vinägrett, färskost

42. Raps - som smaksättare i sallad, omelett, paj

43. Ruccola - som smaksättare i sallad, omelett, paj

44. Rädisa - som smaksättare i sallad, omelett, paj

45. Senap - som smaksättare i sallad, omelett, paj

Lejongap har ätliga blommor med fräck form och lite bitter smak.

BITTRA:

46. Tagetes - i sallad, vinägerkrydda, kan smaka aningen bittert

47. Cikoria - te, kan användas som smaksättare

48. Fuchsia - milt bitter ger lite syrlighet, dekoration efterätter och sallad

49. Lejongap - milda till bittra, men fina att dekorera med

50. Maskros - krydda med blombladen i stuvningar, bröddeg, omelett, toppa sallad, dekorera pizza och paj, salt, smör, unga blomknoppar är mildare friteras och ångkokas. Här hittar du maskrosrecept!

51. Prästkrage - blombladen till toppa sallad, i stuvningar, omeletter, blomknoppar som kapris

52. Ringblomma - milt bitter, te, blad till sallader, färgar ris

53. Röllika - te, kan användas som smaksättare

54. Solros - milt bitter, blomblad till sallader, toppa rätter

FOTO: Colourbox, Istockphoto

Mer om ätliga blommor:

Ätliga blommor – recept för violer och penséer

Luktviol, Viola odorata – odla egna och testa kul recept!

Vilda, vackra och ätliga – 6 Allium värda att börja odla!

Flädersaft och andra recept med fläderblommor

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör, spade, och handskar för endast 159 kr. Läs mer!