Stekta gröna tomater och andra recept

Jaha, vad gör man nu? Säsongen lider mot sitt slut och där står man med massor av gröna tomater som inte hunnit mogna. Några kan eftermogna på fönsterkarmen, men resten går att testa en hel del smarriga recept på.

1. Stekta gröna tomater

Stekta gröna tomater som brunch. Foto: DebbiSmirnoff

En klassisk frukosträtt i amerikanska södern, men kan även serveras som en förrätt, snack eller tillbehör på en buffé. Funkar bäst med stora omogna bifftomater.

Stek gröna tomater så här:

1. Skiva tomaterna i centimetertjocka skivor. Salta och peppra.

2. Förbered paneringen i tre djupa tallrikar – mjöl i första. Vispa upp ett ägg med lite mjölk i andra tallriken. Blanda polenta, ströbröd och finriven parmesan i lika delar i tredje.

3. Vänd tomatskivorna i mjöl, doppa dem hastigt i äggblandningen och slutligen i polentablandningen.

4. Stek dem i rikligt med olja så att de blir gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper.

2. Marmelad på gröna tomater

Marmelad på gröna tomater och citron till frukost och ostbrickor. Foto: yulia-bogdanova

Syrlig och lättlagad marmelad som ersätter apelsinmarmeladen på toast och nybakade scones. Klicka på rubriken för att komma till receptet.

3. Syltade gröna tomater

Syltade eller inlagda gröna tomater. Med chili i får inläggningen lite sting. Foto: Iryna Melnyk

Det är lätt att göra inläggningar på tomater. Är de stora kan du först klyfta dem, är de små lägger du in dem hela. Inlagda, syltade eller picklade gröna tomater används som tillbehör till grillat och mustiga grytor.

4. Chutney på gröna tomater

Chutney på gröna tomater är en underbar gå-bort-present när ni ska på grillfest! Foto: jean gill

Lite hetta och sting i chutneyn tillsammans med sötman och syran från de gröna tomaterna gör denna chutney till ett vinnande tillbehör till exempelvis grillade rätter.

1 kg gröna tomater

1 kg gul lök

1 kg socker

3 dl vatten

3 dl ättika

1 kanelstång

14 nejlikor

20 kryddpepparkorn

Koka chutney på gröna tomater så här:

1. Hacka tomater och lök grovt.

2. Koka ihop alla ingredienserna i en timme.

3. Häll upp på väl rengjorda burkar.

4. Chutney blir bäst om den får ligga till sig någon vecka.

Är gröna tomater giftiga?

Gröna tomater är omogna och innehåller tomatin, ett ämne besläktat med solanin som finns i grön potatis. Tomatin kan i stora mängder ge illamående och magbesvär. Men i liten mängd är faran inte särskilt stor.

FOTO: Colourbox, Istockphoto

Mer om tomater:

Odla tomater – mycket lättodlad köksväxt!

"Soltorka" överkottet av dina egenodlade tomater i ugnen

Ta tomatfrön från dina egna tomater – 3 metoder!

Snabbaste sättet att dela en massa cocktailtomater

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Odla ditt gröna intresse - läs Allt om Trädgård! Se erbjudande!