Voltaires smakprov: godisgott!

Voltaire fixar juligt i köket med läckra chokladtryfflar, knäckig kola och kryddigaste chokladdrycken. Dess­utom fin gåborts-present och ­chokladkräm på ett kick!

Choklad­tryfflar med hampa

Trilla fina hampatryfflar och gör tomten glad.

Mixa ihop 2 dl cashewnötter, 1/2 dl björnbär eller blåbär, 1/2 banan, 5 torkade ­fikon (blötlagda en stund) 1 msk raw ­kakao till en smet.

Forma bollar och rulla dem i hampafrön.

Servera tryfflarna kalla.

Nötfruktkaka

Nötigt och fruktigt!

Blanda ihop 500 gram torkad frukt och nötter (exempelvis aprikoser, fikon, incabär, russin, valnötter och mandel), 1/2 dl råsocker, 3 ägg, 1 tsk bakpulver, 1,5 dl vetemjöl och 1 msk vatten (kan bytas mot rom eller god likör).

Blanda samman till en smet. Grädda 175 grader i cirka 15 – 20 minuter.

Testa med en sticka: Torr = klar!

Ljuvlig ­chokladdrink

Kryddig chokladdrink.

Låt valfri mjölk (havre-, ris-, soja- ­eller ko-) sjuda ­försiktigt tillsammans med olika kryddor som stjärn­anis, kryddnejlika, k­anelstång och hela kardemummakärnor.

Sila bort kryddorna och rör ner smält choklad.

Drick och njut!

Chokladtårta med cashew­grädde

Choklad, nötter och frukt blir en tårta som inte behöver gräddas.

Smält 1 dl raw kakao försiktigt i ett vattenbad. Kärna ur 5 dadlar, gärna medjoul (extra stora dadlar) och lägg i en mixer tillsammans med ½ dl cashewnötter, 6 incabär, 2 msk agavesirap och 1 dl bovetecrunch (Voltaires egen blandning) ­eller ta 1 dl extra cashewnötter ­eller någon annan god nöt.

Mixa till en smet och tryck ut smeten i en form. ­Servera med kardemumma och ­cashewgrädde (se nedan) och en bit mango, så ­galet gott!

Cashewgrädde med kardemumma

Mixa ½ dl cashewnötter tillsammans med nymald kardemumma, ett stänk agavesirap och ¾ dl vatten (eller så mycket att knivarna snurrar).

Mixa till en slät grädde.

Servera kall.

Knäckigt ÄR gott

Smaskiga knäckbräck med hackade hasselnötter.

Så här gör du knäckbräck. Smält 2 dl socker försiktigt i en tjockbottnad kastrull och lägg i 500 gram smör och 500 gram honung. Låt det koka ihop. Gör knäcktricket för att kolla när det är klart (ta upp lite knäcksmet och forma en kula – om den stelnar är det klart).

Häll ut ­smeten på en plåt med bakpapper. Häll över 2 dl grovt hackade hasselnötter. Låt stelna och skär sedan i rutor.

Chokladgott på ett kick!

Blanda ½ dl agave­sirap (finns i hälsokost­affärer) med 2 msk raw ­kakaopulver. Klart!

Glögg i påse som gåva

Foto: .

Kardemummakapslar.

Blanda 2 stjärnanis, 4 gojibär, 2 kanelstänger, 3 krydd­nejlikor, 2 kardemummakapslar och en liten näve russin – en perfekt blandning att smaksätta glöggen med.

Lägg i en fin påse så har du en god present!

Fina dekorationer!

Jag älskar att titta på den här webbplatsen när jag har tråkigt. Grönsaksdekorationer på japanskt vis – så läckert! bento.com/fexp-carving-zucc.html

TIPS!

Raw kakao: (rå choklad som inte är upphettad) innehåller massor av mineraler, vitaminer och anti-

oxidanter. Äkta superfood!

Voltaires smakprov!

Renée Voltaire.

Renée Voltaire är matkreatör och författare. Hennes favoritämnen är mat och trädgård – här möts de båda i gröna, sköna och goda tips i Allt om Trädgård.

Läs mer om Renée Voltaire och hennes mat här:

Renée Voltaire.

Ekobloggen med Renée Voltaire på Alltommat.se.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör, spade, och handskar för endast 159 kr. Läs mer!