Chili utvecklas olika i olika storlekar av krukor. I filmen ges exempel på chilisorter och krukstorlekar. Mark Abbott-Compton förklarar den hårfina skillnaden på "containing vs. constraining" (översatt till skillnaden hur krukor innehåller mot att hålla tillbaka). Matnyttig tankeställning!

Val av kruka påverkar chilin

Chilifrukter kommer troligtvis att utvecklas oavsett krukstorlek, men det blir en mindre planta och färre frukter. Om plantan känner av att den har begränsat med utrymme att växa på kommer den att börja sätta frukt tidigare. Allt för överlevnad.

Omskola och plantera om chili

Det gäller att byta upp sig i krukstorlek i god tid när man odlar chili, så att chiliplantan inte börjar producera frukter på bekostnad av rot- och tillväxt. Man ska inte börja med den största krukan från start, utan jobba sig upp gradvis. För bästa resultat, räkna med 2-3 krukbyten med start från första omskolningen.

Vilken kruka trivs chili i bäst?

Den optimala krukans storlek kan variera utifrån sort, då det finns chilisorter med små och stora buskar. Men generellt kan man satsa på 10-liters krukor för mellanstora och stora chiliplantor.  Gärna en kruka med lite höjd, så att rötterna kan gå på djupet.

Och tror du mig inte – kolla in de fantastiska jämförelserna i filmen nedan från Seaspring Seeds. Vilka magnifika chiliplantor! De är troligtvis även trimmade, för att bli så buskiga. Läs artikeln om beskärning av chili här.

Köp chilifrön och plantor från vår webbshop!

Mer om chili:

Odla egen chili i kruka inne och ute – skötsel av chiliplantor året om

Så dina egna chiliplantor! (film)

Beskär chili för buskigare plantor och rikligare skörd (film)

Så enkelt förökar du tomater och chili från sticklingar! (film)

Så övervintrar och vinterförvarar du dina chiliplantor (film)

Recept Pimientos de Padrón – friterade chilifrukter (film)

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Trädgårdskurs i att odla i pallkrage!

Lyckas med pallkragen

  • En onlinekurs i hur du får maximal skörd i en upphöjd bänk!
  • Film, fakta och checklistor för en lång, härlig odlingssäsong
  • 17 lektioner i hur du sår, vattnar, planterar och skördar + recept!

Boka trädgårdskursen!