Risiga och glesa lavendel är inget att hurra för. I naturen kring Medelhavet sköter de sig själva, men i våra trädgårdar vill vi ha härligt täta och grågröna kuddar översållade av blommor, precis som i parker och odlingar. Då ska man beskära – ordentligt!

Hur ofta och när ska man beskära lavendel?

Man bör beskära lavendel en gång om året, tidig vår eller efter blomning i augusti. Man kan även klippa ner lavendelbuskarna två gånger om året så att de inte hinner förveda sig grovt nertill, och plocka mycket skott och blommor däremellan. En jämn trimning två gånger om året ger tätare buskar, men inget måste.

vintertrött lavendel

Vintertrött lavendel redo för beskärning

Vårbeskärning av lavendel

I södra delarna av landet där lavendeln är härdig på friland, kan man klippa ner dem i april när det börjar komma nya gröna skott. Det finns de som klipper ner tidigare, redan i mars, men viss risk finns att de kan få frysskador om det kommer en överraskande sista köldknäpp. Vårbeskärningen är bäst om man har mycket förvedade delar på sina buskar. Var inte rädd för att ta i. En tredjedel till hälften ner och chop-chop! Så blir du av med de kala grenarna. I de flesta parker och trädgårdar där jag sett dem beskära lavendel drar de bara buskröjen eller häcktrimmern ca 15 cm över marken över raderna.

Gå Allt om Trädgårds kurser online – smidigt och kul!

Liten film som visar beskärning av lavendel

Beskära lavendel i gammal ved?

Visst finns det risker för att lavendeln inte ska bryta nya skott om man försöker att föryngra i gammal ved, det ska påpekas. En riktigt gammal och ranglig lavendel som aldrig blivit beskuren, kanske inte klarar att bli beskuren ända ner i gammal ved. Gör en avvägning då om det är värt att testa, eller om den ens är värd att spara om man låter bli. Ibland är det bättre att börja om med nya plantor och göra rätt från start. Därför är det viktigt att göra rätt med beskärningen från början och inte hoppa över trimningen något år.

tät beskuren lavendel

Skörda lavendel – klipp skotten

Skörda gärna blommor och skott hela blomningssäsongen. De blommar rikligen om. Bara att klippa av blomstänglarna och torka. Klipp med vass, ren sax och skörda när det är soligt, gärna tidig morgon när de eteriska oljorna är som mest koncentrerade i plantan. Det finns många recept och användningsområden för lavendelblommor.

Klippa ner lavendel på hösten

I augusti när lavendeln blommat över är det läge att klippa ner buskarna. Då trimmar man ner en bit på de gröna skotten innan de hunnit bli förvedade och behåller på så sätt fina täta buskar. Har du missat att göra en vårbeskärning kan du ändå testa att beskära en bit ner i det vedartade. De brukar kunna klara lite tuff beskärning.

Tips: Vid beskärning och nedklippning kan du ta tillvara på de bortklippta skotten och föröka lavendel genom sticklingar.

Mer om lavendel:

Skötsel av lavendel – enkla knep för att lyckas

16 inspirerande lavendelplanteringar

4 oemotståndliga lavendelrecept

Vårbeskärning av lavendel (Film)

Gå en trädgårdskurs på nätet!
Trädgårdskurs i beskärning!

Stora beskärningskursen

  • Bli en klippa på att beskära vid rätt tidpunkt och på rätt sätt!
  • Forma vackrare buskar, häckar och träd
  • Få friskare träd och buskar
  • Stimulera växterna till bättre skörd och frodigare blomning!

Boka trädgårdskursen!