Snabbaste och billigaste sättet att få nya lavendelplantor är att föröka dem från sticklingar. Passa på att ta sticklingsmaterial när du klipper ner plantorna på våren. Då har plantorna störst chans att hinna utvecklas bra. Men låt det inte hindra dig från att försöka även andra årstider.

Så tar man stickling på lavendel

  1. Klipp eller dra av ett skott som är ca 10 cm.
  2. Dra av de nedre bladen och låt några få vara kvar på toppen.
  3. Fyll kruka med sandblandad jord och vattna igenom.
  4. Stick ner sticklingarna och ställ varmt.
  5. Plantera om efter några veckor när sticklingarna rotat sig.

Lavendelsticklingar gör man av skott med blad, inte blomstänglar. Välj täta friska skott. Passa på att ta sticklingar när du beskär din lavendel. Sticklingar ska vara ca 10 cm långa. Man kan klippa, men de tar sig allra bäst om man får med en lätt vedartad ”klack”. Det vill säga när man bryter av en liten gren och ser till att få med en liten bit bark ”klacken” från grenen den satt på. Dra bort de nedre bladen på sticklingen och låt bara några få vara kvar i toppen.

Så tar man lavendelstickling med klack:

Plantera lavendelsticklingarna

Stick ned lavendelsticklingen i jord som är utblandad med sand eller perlite. Såjord på påse fungerar fint. Jorden får gärna vara genomvattnad innan. Man kan sätta många sticklingar tillsammans i en kruka. Ställ varmt, men inte i direkt solljus. En plastpåse över krukan kan hjälpa till med värmen. Men se upp så att det inte bildas kondens inne i påsen, för då kan sticklingarna ruttna.

Klippta lavendelsticklingar utan klack

Klippta lavendelsticklingar utan klack

När skola om lavendelsticklingarna?

Rötter bildas på sticklingarna inom några veckor beroende på årstid och övriga förutsättningar. Det är bara att vänta och se när de börjar skjuta nya skott. Det brukar vara ett säkert tecken på att rötter vuxit ut. Avvakta gärna några veckor till innan de skolas om eller planteras i rabatten.

Mer om lavendel:

Beskärning av lavendel – klipp ner rejält!

16 inspirerande lavendelplanteringar

4 oemotståndliga lavendelrecept

Vårbeskärning av lavendel (Film)

NUVARANDE Föröka lavendel genom sticklingar
NÄSTA Beskärning av lavendeln – klipp ner rejält!