Saker att göra och check-lista för trädgården i augusti!

Putsa i jordgubbslandet
Rensa upp i jordgubbslandet efter skörden. Ta bort vissna blad, klipp bort revorna och mylla ner väl förmultnad kogödsel. Behöver du fler plantor, ta tillvara rotade revplantor och sätt dem i krukor.

Slå sommarängen
Nu har de flesta blommande växter gått i frö, och du kan slå blomsterängen. Ta bort det nyslagna och gödsla aldrig en blomsteräng. Det göder gräset som kväver blommande örter.

JAS – perfekt beskärningstid
JAS betyder i beskärningssammanhang juli, augusti och september. Det betecknar tiden då de allra flesta växter tål beskärning bäst. Passa därför på att gallra träd, föryngra risiga buskar och putsa häcken så att den blir jämn och fin.

Nyplanterat behöver vatten
Planterar du träd, buskar och andra fleråriga växter mitt i heta sommaren så tänk på att passa allt nyplanterat noga med vatten. Krukodlade växter gör det nästan möjligt att plantera året om. Men om det blir sommarhetta och sommar­torka måste vattenkanna och spridare fram.

Semestervattning
Åker du bort på semester, glöm inte att ta hjälp med vattningen för att dina växter inte ska torka ut. Alla växter planterade i kärl, både inomhus och utomhus måste få vatten.

Gödsla i växthuset
Så här års växer det så det knakar i växthuset. Det kräver också näring. Gödsla därför kontinuerligt, annars slutar tomat och andra växthusinvånare att växa.

Gallra bland fruktkarten
Om fruktsättningen varit riklig kan du behöva gallra bland fruktträdens kart. För äpple och päron brukar det vara lagom att gallra så att det blir 3–4 fingrars bredd mellan varje frukt, för plommon räcker det med 2 fingrars bredd.

Klipp bort vattenskotten
Framförallt äldre äppelträd skjuter vissa år rikligt med så kallade vattenskott – långa raka skott här och där längs grenarna. De ska bort, och det är lättast att klippa bort dem nu på sommaren medan skotten är mjuka.

Ta in buketter
Blomsterväxter som dahlia, rosenskära, luktärt, lejongap med flera får fler blomskott och blommar rikare om du plockar blommorna med jämna mellanrum. Plocka en bukett då och då!