Månadens kom ihåg: JULI

Saker att göra och check-lista för trädgården i juli!

Pincera, det vill säga sommarbeskär, äpple och päron. Pincering innebär att de nya årsskotten kortas in medan de är mjuka. Beskärningen främjar nästa års fruktsättning.

Skörda kryddor för vinterförvaring innan de gått i blom. Välj en torr och solig förmiddag för skörden och torka kryddorna på en torr och luftig plats, helst inte i direkt sol.

Kupa potatisen (lägg upp jord runt plantan) för andra gången, speciellt om det regnat mycket. Då kan den uppkupade jorden ha rasat ner och resultatet blir gröna, ljusskadade, odugliga knölar.

Toppa tomaterna för att få finare klasar.

I juli växer det så det knakar. Gödsla ettåriga växter och grönsaker, men inte perenner, rosor och andra fleråriga växter efter mitten av juli. Sen gödsling, speciellt med kväve, försämrar avmognaden inför vintern och därmed växtens förmåga att övervintra.

Samlar du upp klippet när du klipper gräset? Lägg det ovanpå jorden i grönsakslandet. Bättre näringskälla får du leta efter.

Remonterande (återblommande) rosor blommar mer på eftersommaren om man skär bort de vissna blommorna tillsammans med en bit av själva skottet. Ta bort blommorna plus de närmaste 2–3 bladen.

I sommarvärmen kan det växa rikligt med alger i dammen. Håva upp dem med en finmaskig håv. Var också försiktig med näring till fiskar och växter i dammen, det sätter fart på algtillväxten.

Så bladgrönt nu för sensommarskörd! Mizunakål, sellerikål (pak choi), vintersallad, salladskål och plocksallad är sorter som går utmärkt att så hela juli.

Det kan bli alltför varmt i komposten under heta sommardagar. Då kan materialet i komposten packa sig så att det snarare brinner än förmultnar. Vänd om och luckra upp så att komposten blir syresatt och nedbrytningen kommer i balans.

Spana efter kålfjärilslarver varje dag om du har kålväxter i ditt grönsaksland. De 3–4 centimeter långa, gulgröna och svarta larverna är lätta att plocka bort för hand. Lämnas de i fred kan de kaläta kålen på några dagar.

Gallra bland fruktkarten.

Ordna med semestervattning om du reser bort. Snälla grannar är en möjlighet, annars finns olika slags automatbevattning. Terrassväxter i kruka kan ställas skuggigt på en bädd av blött tidningspapper. Där klarar de sig en vecka eller mer om du vattnar krukorna rejält före avresan.

Mylla ner speciell rosgödsel eller köpt kogödsel i jorden runt remonterande rosor nu i juli. Rosorna ska inte gödslas senare än juli – de behöver gott om tid för att avmogna och förvedas inför vintern.

De allra flesta vårblommande lök- och knölväxter har nu blommat över helt. Vill man plocka bort dem görs det först när blad och stjälk är helt vissna, då lossnar de lätt från löken/knölen.

Pärlhyacintens stjälk och blad står gröna länge, vill man få optimal blomning nästa år ska de inte klippas ner förrän de är helt vissna, vilket kan vara lätt att glömma, om de växer i gräsmatta.

Fortsätt skörda rabarber. Men från början av juli bör man vara försiktigare så att plantan får chans att återhämta sig. Dessutom blir stjälkarna mer träiga framåt högsommaren.

Gå regelbundet runt i trädgården och plocka bort liljebaggar och mördarsniglar innan de hinner bli för många.

Klipp inte gräset för kort. Då växer det sämre. Gräset bör vara 4–5 centimeter men klipp aldrig mer än 1/3 av dess höjd.

Bädda med träull eller halm under jordgubbarna, plocka bort snäckor och sniglar från jordgubbslandet.

Passa på att beskära syrenhäcken eller bersån så snart den blommat över. Blomknopparna bildas nämligen under sensommaren, och beskärs den nu får man en häck som blommar varje försommar.

Skär bort eventuella vildskott som växer ut under förädlingsstället på rosorna.

Akleja, rosenvial, viol, pensé och muskatellsalvia kan sås nu i juli, men de blommar först nästa år.

Sommarbeskär vindruva.