Saker att göra i trädgården i november.

Nu är nästa års frökataloger på gång. Skaffa hem dem redan före jul, så har du något att sitta och drömma om under lediga dagar kring jul och nyår. På www.alltomtradgard.se finns adresser till fröfirmor om du vill beställa kataloger.

Håll rejält avstånd mellan julgranen och de blommande växterna. Den etylengas som granen avger får blommorna att vissna fortare, i vissa fall slår de inte ut alls.

Lys upp ute.
Ett par ljuspunkter ute i trädgården kan göra underverk under mörka vinterkvällar. Det finns många lätthanterliga utomhusbelysningar att välja bland, både i elfackhandeln och i trädgårdsbutiken.

Gröna julklappar är kul att få.
En trädgårdsbok, en sekatör, en knädyna eller ovanliga fröer. Tips på gröna klappar hittar du på här.

När du räfsar löv – maka gärna in så mycket som möjligt under buskarna. De förmultnar snabbt och blir finfin humus, och du slipper att bära bort så mycket.

Ställ en fin vinterkruka vid entrén. Plantera en liten barrväxt – en cypress, en dvärgtuja eller en liten gran – det räcker. Täck jorden med marmorkross, fina stenar eller dekorationsbark.

Har du vinterlagrat äpplen eller rotfrukter, titta till dem då och då och plocka bort allt som börjar ruttna eller mögla. Då håller de övriga sig friska.

Tänker du driva fram julblommor
själv så är det hög tid att börja driva tazetter – de behöver cirka fyra veckor på sig från plantering till blomning. Julrosor går i blom på tre veckor och liljekonvaljer är ännu snabbare – cirka två veckor.

Gör ett bokslut för trädgården.
Vilka av årets planer blev förverkligade? Och hur funkade det? Bokslutet blir en bra grund för planeringen inför nästa år. Gör det så snart som möjligt; snabbare än man tror glömmer man hur det var i somras.

Mata fåglarna. Solrosfrön och äpplen är poppis.

Städa växthuset innan det fryser till. Tvätta väggar och tak på insidan med diskmedel. Och byt gärna ut jorden, åtminstone till en del. Den intensiva odlingen i ett varmt växthus på sommaren utarmar jorden.

Ibland ränner amaryllisen iväg
och stängeln blir på tok för lång. Skär då av den och sätt den i vatten istället för att stötta upp den ostadiga stängeln. Blomman håller sig lika länge i vas som i en kruka.