Trädgårds-kom-ihåg och saker att göra i trädgården – just nu!

Beskär plommonträdet
Om ett plommonträd be­höver gallras, gör det så fort ­alla plommon är plockade. Även andra stenfruktsträd som körsbär, aprikos och persika kan beskäras nu. Beskär dem inte på våren. Då flödar saven och beskärningssåren kan bli inkörsport för sjukdomar.

Höstfint i krukorna
Gör höstfint i krukor på balkong och altan. Fyll dina krukor med krysantemum, prydnadskål, silvergirland och perenner som rödbladig alunrot, kärleksört, höstljung, gulbladigt penningblad och cyklamen.

Höstplantera
Hösten anses av många vara den bästa planteringstiden för bladfällande träd och buskar. Det går bra att plantera ända tills tjälen sätter stopp. Barrotade växter förekommer fortfarande i handeln, speciellt när det gäller häckväxter och rosor. För barrotat är höstplantering alltid att föredra.

Rensa lagom
Gör inte misstaget att rensa bort alla stjälkar, blad och blomrester när perennerna vissnar ner. Låt allt vara kvar i rabatten och bilda finfin vintertäckning.

Skörda för vintern
Rotfrukter som morot, rödbeta, palsternacka med flera som du ska spara för vintern bör skördas snart. Slå av blasten hos vinterpotatis några veckor före skörden, då avmognar knölarna och klarar vinterlagringen bättre.

Ta upp lökar och knölar
Lökar och knölar av dahlia, doftlilja, kaphyacint, gladiolus, knölbegonia med flera klarar inte vintern utomhus. Om du vill spara dem till nästa år ska de upp ur jorden så fort första frosten fått blad och blommor att vissna.

Höstsådd – Så på nytt
Vissa grönsaksfröer tål kyla och går att så sent på hösten. Fördelen är att de börjar gro ­tidigt på våren och ger snabbare skörd. Prova med persilja, dill, lök och morot. Blommor som ringblomma, krasse, romersk riddarsporre och blåklint går också att så på hösten.

Ta rotskott
Ta vara på rotskott från björnbär, hallon, rotäkta rosor som exempelvis pimpinellros, rönnsumak, syren och snöbär. Sätt dem i krukor eller ­direkt i jorden och låt dem växa till så kan du snart plantera ut nya exemplar.

Klipp gräset högt
Höj klipphöjdsinställningen på gräsklipparen inför höstens sista klippningar till cirka 4–5 cm. Om gräset får vara lite högre klarar det vinterns påfrestningar bättre än om det kortsnaggas.

Värm upp växthuset – Förläng säsongen
Nu när nätterna blir kyligare kan något slags uppvärmning, till exempel en fotogenvärmare eller en värmefläkt, förlänga växthussäsongen med flera veckor. Förutom att värmas upp blir luften torrare, vilket minskar risken för svampangrepp på exempelvis tomat och gurka.