Marit Danielsson: Om tid och strumpbyxor

KRÖNIKA: Det drar ihop sig för mig. Att lämna stugan. Åka till stan. Vemodigt. Vi har haft det bra i år, jag och min trädgård. Men innan jag åker ska jag samla tid. Mitt livs hårdvaluta. Det är nu man kan tjäna tid, det finns trick som gör att den växer exponentiellt!

Om tid och strumpbyxor

Så här: Vårens dagar är för få (gammalt djungelordspråk). Det är de flesta överens om. Så då behöver man flytta tid till våren. Paketera den och flytta den. Men hur? Jo, det är lite som när man i en unik snilleblixt lagt fram sina kläder inför konferensen redan kvällen innan. Nylonstrumpbyxor och allt. Nämen så lätt allt blev! Men hur kunde det lilla spara så mycket tid? 

 Jo, sanningen är ju att de där framlagda nylonstrumpbyxorna, de motsvarar inte bara tiden det tog att plocka ut dem från lådan. Nejnej, det vet ju alla att det i själva verket handlar om den tid det tar att mödosamt avbryta en annan syssla, ge sig in i det ormbo som strumpbyxlådan utgör, skönja något med rätt färg, lirka loss detta ur nylonbollen, därefter försiktigt få ner en för stor knytnäve i ett ben, lika försiktigt spreta med fingrarna på uppvägen och granska strumporna mot ljuset för att finna att de är trasiga. Och så upprepa detta ungefär fyra gånger, tills man till slut hittar ett icke trasigt par i rätt nyans. Det där tar ju bortåt 20 minuter. Massor av tid. Så alltså: Det som är omöjligt på morgonen, är möjligt kvällen innan (gammalt djungelordspråk).

 Det är alltså strumpbyxflyttandet plus allt som ska hända innan som är tidsvinsten. Förberedelsen – livets stora tidstjuv, osynligare än allt annat. Underskatta den inte.

 Att överföra detta till trädgården är lätt som en plätt. Så jag kör ett flytta-tid-race: Jag delar plantor och placerar ut dem i rabatterna. De är mindre känsliga nu och ojojoj så fylligt det blir snabbt nästa år! Jag sätter vitlöksklyftor, det är hysteriskt kul när blasten sticker upp i vår, då känner jag mig mycket rik. Jag rensar upp en stor ruta i grönsakslandet och sår malört, fingerborgsblomma och mariaklocka, och muskatellsalvia på pin kiv för vi är osams och den ska inte slippa undan. Just tvååringarna är toppen att så nu, då bildar de bladrosetter i år och blommar redan nästa år. Jag snokar under de fluffiga bladen i rabatterna och hittar skatter; en stockrosbaby, flera bladrosetter av den härligt doftande trädgårdsnattviolen, och wow! – rejäla tuvor av borstnejlika (ligger bra till som nästa års trendblomma) och mjölkklocka. Småplantorna flyttar jag till rutan i grönsakslandet och bestämmer i vår var de ska placeras.

 Så där. Bra! 

 Schh.., ja nu hör jag. Min trädgård tickar. Tid på tillväxt. Perfekt! På våren briserar den listiges tidsbomber (gammalt djungelordspråk). Sant! Jag lovar!

Foto: GardenWorld Images/Trevor Sims

Nämen här känns det hett! Borstnejlika blir en av nästa års trendblommor.

På catwalken just nu!

Här är finfina modeller för dig som vill ha höstblom!

Astrar är ett säkert kort. Somliga två meter höga. Satsa på flera olika sorter så har du snittblommor hela hösten.

Ringblommor härliga bollar eller platta strålblommor. Gula, brandgula, bruna eller röda.

Fin, finare, finast! Stjärnflockans fyrverkeri ska man inte missa.

Tre meter höga buskage med nickande gulglada bollar. Är också långlivad i buketter. Rudbeckia ’Golden Glow’.

Många rosor blommar om och gör hösten härlig. Här rosen ’Thérèse Bugnet’, en av de allra bästa!

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & multisax för endast 179 kr. Köp nu!