KRÖNIKA: Att året skulle börja i januari är ett missförstånd, hävdar jag. September, det är månaden när året startar, när man är redo att börja något nytt och när man är på topp. September är min älsklingsmånad!

Min septemberromans

DET LÅTER JU KONSTIGT eftersom trädgårdsåret falnar, men för mig har det alltid varit så och kan kanske inte ändras. Det är säkert olika för alla, förmodligen är det något i vars och ens grundton som klaffar med antingen vårens förhoppningar, sommarens mättnad, höstens vemod eller vinterns kärvhet. Och jo, för mig är september rätt. Löven faller visserligen. Men även frön faller till marken – och börjar gro. Och nya tankar slår rot.

TILLVARON ÄR ALDRIG SÅ inspirerande som nu: det är på hösten kläderna är som snyggast, trenderna som starkast, och idéerna som flest. Hela september är en supersnygg scenografi. Höjden av filmromantik är ju till exempel: ett vackert par, rimligen olyckligt kära, som promenerar och sparkar löv i Central Park i New York. Härligt! Det kan vara en Woody Allen-film, en av de här bra med riktigt makalöst dåliga relationer. Och när Woody Allen har analyserat och trasat sönder både sin motparts argument och ens egna öron kvarstår ändå de gula löven, de höga, knotiga, kala jätteträden, de disiga vyerna över nån liten pond (där man på håll anar ett likaledes olyckligt par i en eka, meningslöst roende). Och de snygga höstkläderna! Och stövlarna sen! Och kepsar på huvudena båda två (de är alltid liksom ihopklädda i samma stilideal eftersom samma kostymör styrt ut dem båda). Grova tyger och murriga färger – gud så snyggt!

ALLT DETTA HÖSTIGA, GULA, DISIGA, VACKRA ger mig en mental skjuts som jag önskar alla. Så om du nu höstdeppar: nolla dig, gör en omstart, köp en snygg keps, trava ut i närmsta kommunala park med någon du kan småbråka lite traumatiskt med. Sparka i löven och andas in den härliga, höga luften och doften av multnande löv. Snart känns det bättre. Och betänk att detta är inte slutet – det här är faktiskt början till allt nytt. Nu ligger allt framför oss igen!

Skönt i september

Här kommer några av mina höstfavoriter

1. Lingonröda tuvor

Jag minns hur vi plockade och plockade när jag var barn. (Och min stackars färgblinde bror, som aldrig hittade några…) De är såååå nyttiga, jag anar en lingon-boom, snart trillar de rakt in i trendluften.

2. En blandad lövhäck

är något av det finaste man kan se på hösten: en bit rönn, en bit lind, lite syren, lite hagtorn osv – alla rodnar och gulnar i egen takt. Mycket höststämning på liten yta. 

3. Klorofyllet försvinner, ja!

Låter hårt kanske, men det är just det faktum att klorofyllen bryts ner som ger oss de röda och gula löven, eftersom andra färger än grönt då framträder. 

4. Dignande äppelträd.

Tänk ändå så naturen bjuder till! Och så finns det kanel, det finns socker och vaniljvisp! Halleluja! Vad mer kan man önska!?