Marit Danielsson: Sensommarfriden

KRÖNIKA: Det här är lyx. Att få stanna i dalastugan när sensommarfriden sänker sig. Det mest uppskruvade semestrandet är över. Det är tystare. Trädgården mognar. Kvällarna är svalare och mörkare och grabbarnas kvällsdopp sker i stillhet.

Sensommarfriden. Folk lugnar sig. Jag med, jag har kommit ner i varv såpass att jag har vässat kajalpennan rent av – halvårsvis målar jag ögonen medan träflisorna raspar ögonlocken. Men nu så. Minuterna har rullat över på min sida. 

 Den här tiden på året dyker min syster upp. Vi laddar med hinkar, burkar och stövlar och ger oss upp på berget. Blåbären har inte en chans! Tillbaka med fulla hinkar. Belåtet svärande över barr och skräp rensar vi. Handlar syltsocker. Några timmar senare står burkarna där: en stor glänsande svart, kokhet skatt av blåbärssylt. Sedan åker syrran hem med hälften av burkarna. Vi vinkar glatt. Det var blåbären det.

 Idag är det dags igen. Hallon i hagen. Jag kliver ut i eftermiddagssolen med en hink med plastburkar. Solen står lägre, det är brännhett på trappan. Jag är knepigt klädd, ärmlös klänning för jag svettas och ids inte byta om, en flanellskjorta över för att ändå inte riva armarna, stövlar för att inte kliva i elände. Huckle utan att jag begriper varför. Jag går längs skogsvägen, så kliver jag in med min hink bland hallonsnåren, in i en värld av höga, vassa kvistar och söt stillastående doft. Känner mig som mamma. Som mormor. Som pappa. Som pojkarnas farmor. Generationerna stämmer träff här i hallonsnåren, vi är bara inte här samtidigt. 

 Jag förlorar mig. Lite till, lite till. Vildsnåren fortsätter upp i skogen. Jag böjer på knäna, hallonen hänger där, under bladen, alla vet inte det, men det är där de är, massor! 

 En timme senare kommer jag vimmelkantig ut på skogsvägen med hinken. 

 Inne på gården dallrar värmen, jag tjoar stolt på ungarna när jag kommer. De stapplar ut på trappan, deras ben har vuxit för fort i sommar. Den stora nickar. Lillkillen jublar och får tårar i ögonen. Hallon! skriker han. Jag älskar hallon! 

 Nöjd är jag. I och med detta är min sommar fullbordad; jag fick allt jag kunde önska. Tid att också plocka hallonen.

VASSAST JUST NU!

Foto: Rea Photography

BRITTISK SKÄRPA 

 Snyggt fodral, snygg sekatör! Den fick jag i födelsedagspresent på redaktionen i vintras, de visste att jag hade dille på engelska flaggan-mönstret. 

 Finns på: bradleysthetannery.co.uk

SVALKANDE STING 

 Mojito. Jag säger inte mer. Vi går rakt på sak:

6 cl ljus rom

1-2 msk sockerlag

1/2 limefrukt

1 knippe färsk mynta

sodavatten

is

Häll sockerlag och pressad limejuice i ett högt glas. Mortla myntan i limeblandningen. Fyll på med ljus rom, is och toppa med någon matsked sodavatten. Garnera med rikligt med mynta.

BLOMMANDE EVIGHET

 Jag tackar min stora lerkruka och min fina hortensia för ögonfröjd. Somliga ger mer än de får, kan man säga. Finns många sorter att köpa just nu.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & multisax för endast 179 kr. Köp nu!