Miniintervju: Matti Leino

Matti Leino, forskare vid Nordiska museet har lyckats få liv i ett 151 år gammalt frö av doftakacia från Egypten. Den lilla plantan finns nu att beskåda i orangeriet på Julita gård.

Akacian som vaknat efter 151 år.

Hur sällsynt är det att så gamla frön gror?

 – Det här är det äldsta frö som väckts till liv i Sverige. Men det absolut äldsta jag känner till är ett 2 000 år gammalt frö från en dadelpalm. Man hittade fröet i en ruin i Israel.

 Hur gjorde du med akaciafröet?

 – Jag försökte efterlikna akacians naturliga miljö och sådde flera frön i sand och hade dem i en klimatkammare där det är 20 grader. Tre frön grodde efter 2 – 3 veckor, men bara ett överlevde. Plantan har nu levt i två år och är tre decimeter hög. Jag väntar på att den ska få blommor. 

 Hur ska man förvara sina frön?

 – Det ska helst vara kallt och torrt. Själv förvarar jag mina fröpåsar i frysen i plastlådor för lösviktsgodis. I botten har jag salt eller risgryn som tar bort fukt. Somliga frön har överlevt i 15 – 20 år.

 Ärt- och tomatfrön kan leva i flera decennier. Frön som luktar mycket, som palsternacka och morot har kortare hållbarhet. Doftakaciafröet har legat i en glasburk med korklock i rumstemperatur. Akacia är en art som utvecklats i öknen och är van vid att behöva vänta väldigt länge på regn.

Julita gård

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & handskar för endast 179 kr. Köp nu!