I början på juli njuter jag mest doften av blommande lind, som också blir fint örtte, annars går nog 2012 till historien som försommaren som regnade bort. Men tillhör man dem som ser glaset som halfullt istället för halvtomt, så passar man på att njuta att man slipper vattna. Nu sitter jag som bäst och sörplar hemmagjord fläderblomsaft och tittar ut på regnet och allt som är friskt grönt.

Rosor, rosor, rosor: den självklara växten att njuta denna månad. Leta dina favoriter i Sveriges största rosendatabas – ROSLISTAN. Välj om det är busk-, klätter- eller rabattrosor du vill kika på. Du kan antingen söka eller bläddra i bokstavsordning. Några av Allt om Trädgårds rosenforumister arrangerade en egen rosenträff nere i Skåne i veckan. Det är riktiga rosennjutare det!

Smultron: Vilda eller odlade, goda är de i vart fall. Sätt gärna några månadssmultron nära gångar där du rör dig ofta. Så kan du norpa åt dig några nyttiga antioxidanter av bara farten. Lite tips på sorter från våra forumister.

Doftschersmin: en till favoritdoft. För några blir den ett problem för att den blir för stor. Nu är tid att beskära i juli-augusti. Vänta till efter blomningen och forma din schersmin. Tini tut har lagt upp en ljuvlig bild på sittbänk under doftschersminen i sitt album. Låt dig inspireras! Det finns andra arter och sorter som är lägre. Se bara till att de doftar.

Veckans skratt: måste vara tråden om svarta jordgubbar som säljs på Tradera och andra omöjliga hitte-på-växter. Klart trist för den som blir blåst, men om det låter för bra för att vara sant så är det troligtvis inte det. Ta lärdom och kolla först om växten finns. Och som alltid när det säljs fröer av amatörer så är det inte säkert att de är fröäkta. Säljaren kan vara naiv och sälja i god tro. Men först får vi garva lite åt de regnbågsfärgade rosorna och kornblå tomaterna.

NUVARANDE Njuta trädgården – Juli
NÄSTA Den vita trädgården