Månadens kom ihåg – NOVEMBER

Saker att göra i trädgården i november.

Om jordens pH-värde behöver höjas, det vill säga bli mer basiskt, är det bra att kalka nu i november. Men strö inte ut kalk i surjordsplanteringar, bland barrväxter eller i hallonlandet.

Nu är tiden inne att förbereda julens härliga blomsterlökar.

Det går fortfarande bra att så. Växter som funkar fint att så är exempelvis svartrot, morötter, palsternacka, haverrot, blad– och rotpersilja, klint, ringblomma, sommarslöja och sömntuta. De kommer inte att gro under hösten utan ligger där och väntar på våren.

Klipp eller skär inte ner växter som fortfarande är gröna.

Fixa en termostatstyrd växtbelysning för inneväxterna. Det gör att krukväxterna håller sig i god kondition under den mörka årstiden. De förblir knubbiga, friskt gröna och fortsätter att skjuta skott. De angrips inte heller lika lätt av skadeinsekter.

Spara såväl spenat som mangold i köksväxtlandet så får du skörd till jul.

Vindruva beskär man bäst i november.
Beskär man dem på vårvintern kan man orsaka kraftig savning, så kallade ”blödning”. (Läs mer här!)

Krukväxter som behöver en viloperiod på vintern, till exempel pelargoner, citrusväxter och olivträd är det dags att ställa på en sval och ljus plats. Dra ner på vattningen och ge ingen näring förrän till våren.

Fixa pumpor till halloween!
Har du inte odlat själv finns det pumpor i otaliga varianter att köpa nu. Ta vara på fröna om du gröper ur dem och spara till nästa odlingssäsong. Turban-, tefats- och prydnadspumpor kan torkas och användas till dekoration.Torka dem så varmt som möjligt på ett element vid en fläkt eller upphängda i taket. Lägg inte färska pumpor direkt på ett bord eller en fönsterbänk eftersom saften kan fräta igenom färg och lack om de börjar ruttna.

Vedartade sticklingar
kan med fördel tas nu i november.

Töm vattenslang, vattentunna och fågelbad och ta in redskap, blomstöd, vattenkannor med mera. Rensa hängrännorna.

Låt perennerna stå kvar och vissna ner helt
istället för att klippa ner och städa bort dem på hösten. På så vis ger de sig själva vintertäckning och du undviker att det kommer ner fukt i plantan som sedan fryser. Många växter har vackra så kallade vinterståndare som står torra och upprätta hela vintern, till exempel krollilja, rölleka och kärleksört.