Efter förra årets succéresa till Sydafrika är vi glada att kunna erbjuda en ny resa till detta botaniska eldorado. Resan i år har vi kryddat extra och är jämförelsevis lite mer av allt. Vi besöker flera både större och mindre trädgårdar men kommer även njuta av vackra landskap, spana efter valar, få en vinprovning på erkänd vingård och mycket mer. Upplevelserna, besöken, miljöerna och den mycket unika naturen gör detta till en oförglömlig resa.

Fakta om resan

 

Datum: 15 – 27 oktober 2015

Pris: För Allt om Trädgårds prenumeranter 32 990 kr, ord pris 34 990 kr, minimum 30 deltagare. Enkelrumstillägg (begränsat antal): 4 500 kr.

 

Allt detta ingår:

 • Flyg med British Airways tor Stockholm – Kapstaden. Köpenhamn och Göteborg på förfrågan mot ev tillägg.
 • Mat /varm 3-rätters middag och frukost) samt dryck på flyget.
 • 6 nätter på Protea Hotel President i standard dbl rum, inklusive frukost.
 • 4 nätter på Protea Hotel Franschhoek i standard dbl rum, inkl. frukost.
 • Samtliga transporter i programmet (i en luftkonditionerad ”luxury coach”).
 • En vattenflaska per dag ombord på bussen.
 • Måltider och dricks till busschaufför.
 • Samtliga gemensamma måltider inkl. 10 % dricks.
 • Bagagebärare på flygplatser och hotell (obligatoriskt).
 • Samtliga utflykter, studiebesök, inträden och vinprovningar i programmet.
 • SATOUR utbildade engelsktalande guiden Paula Peridago-Rehder under hela resan. Svensktalande koordinator från PROPEL AFRICA som säkerställer alla detaljer under hela resan.
 • Gunnel Carlson som svensktalande trädgårdsciceron.
 • En representant från Allt om Trädgård.

 

I priset ingår ej:

 

 • Måltider och aktiviteter på egen hand.
 • Dryck under måltiderna, om inte annat framgår av programmet.
 • Dricks till hotellpersonal och guider.
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd för deltagarna.

 

Anmälan och övriga frågor:
Rosebuds Tours tel: 0243-166 20 eller info@rosebuds-tours.se

 

I Sydafrika finns det mer än 23 000 typer av växter, varav cirka 8 500 endast finns i världens minsta, men arttätaste växtrike, The Cape Floral Kingdom vid Kapstaden. Dessa växter återfinns ingen annanstans och en gång i tiden kartlades de av Carl von Linnés lärjungar. Linné skickade hit Carl Peter Thunberg och Anders Sparrman som reste runt i flera år på 1770-talet och utforskade floran i Kapprovinsen. Deras arbete blev ovärderligt. Thunberg kallas fortfarande den sydafrikanska botanikens fader.

PROGRAM

 

Dag 1: Avresa från Sverige

Kvällsflyg till London Heathrow för att byta till nattflyg till Kapstaden. Trerätters middag, drycker och frukost serveras under flygningen. Alla resenärer får också en liten kudde, en filt och ett tandborstset.

Kapstaden är Sydafrikas näst största storstadsområde (efter Johannesburg), med 3,5 miljoner invånare i storstadskommunen, City of Cape Town Metropolitan Municipality. Staden går även under smeknamnet moderstaden (afrikaans: moederstad engelska: mother city). Staden är belägen på Atlantkusten i den sydvästra delen av landet. Kapstaden är känt för sin avspända atmosfär och sitt aktiva nattliv. Stadens lokalbefolkning (kallade ”Capetonians”) finner alltid orsaker till att njuta av livet i stort, vilket troligen är huvudorsaken till det rika utbudet på restauranger, barer och nattklubbar. Johannesburg är känt för för sina kostymklädda karriärister. Kapstaden är känt för sina konstärer, kreatörer, artister, surfare, klättrare och folk i stort som valt denna stad för att maximera sin livskvalitet!

Dag 2: Taffelberget – Company’s Gardens – Sea Point

Efter vår ankomst till Cape Town International Airport går bussfärden direkt in mot Kapstaden vars kärna vi når efter cirka 15 minuter. Den inhemska guiden ger en god orientering av staden och dess historik på engelska. Därefter gör vi ett besök uppe på Taffelberget om vädret tillåter. Den moderna kabinbanan (vars golv roterar) går till toppen och däruppe på över 1 000 meters höjd möts vi av en förstummande utsikt i alla väderstreck. Taffelberget är känt för dess biologiska mångfald eftersom området innehåller över 1 500 olika arter av växter. Taffelbergets nationalpark har den rikaste växtlighet inom ”the Cape Floristic Region” och är det rikaste, enskilda floristiska området i världen. Förutom växter är det inte helt ovanligt att man får se en del djur, varav den absolut vanligaste är ”dassien” (klipp-hyrax), vars närmaste släkting faktiskt är elefanten. (För bekvämlighetens skull, när vi är på berget går bagaget vidare till hotellet för utplacering på rummen!)

Utsikt från Taffelberget

Vidunderlig utsikt från Taffelberget

Efter Taffelberget tar vi oss ner till Company’s Gardens som är Kapstadens gröna oas. Company Gardens skapades av Jan van Riebeeck i mitten av 1600- talet. Trädgården anlades för att odla grönsaker till invånarna i Kapkolonin samt för att förse förbipasserande fartyg med proviant. Här hittar vi en vacker rosenträdgård bland mycket annat.

Sedan åker vi ner till Sea Point för incheckning på trevliga Protea Hotel President där vi ska bo i sex nätter. Detta fyrstjärniga hotell ligger centralt och bra med ca 8 minuters bilväg till både det berömda shoppingcentret i hamnen, V&A Waterfront och Kapstadens stadskärna. I bostadsområdet Sea Point, som ligger ett stenkast från hotellet, ligger även ett flertal trevliga restauranger och butiker med en lokal känsla. På några minuters gångavstånd från hotellet ligger havet och ett fantastiskt promenadstråk som sträcker sig flera kilometer längs Atlantkusten. På kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet.

Dag 3: Hermanus – Harold Porters Botaniska Trädgård

Efter att ha avnjutit en ordentlig frukost checkar vi ut från hotellet. I dag lämnar vi Kapstaden för en heldagsutflykt till ”val-meckat” Hermanus. Ett första stopp gör vi i Bettys Bay för att besöka Harold Porters Botaniska Trädgård. Vackert belägen vid kusten är denna trädgård mest känd för sina vattenfall och bärnstenspooler.

Vi åker vidare på de slingriga bergsvägarna som erbjuder vackra vyer till Moggs Country Cooking House där vi ska njuta av en gemensam lunch. Det är en familjeägd restaurang inhyst i en gammal bondgård beläget i en av de gröna dalarna nära Hermanus. De använder sig bara av råvaror från lokala producenter.

Efter lunchen fortsätter vi vår färd mot kuststaden Hermanus. Där får vi tid egen hand att spana efter valar. Viken i Hermanus är speciell för dit kommer valar varje år för att leka mellan augusti och november och det är mycket sannolikt att vi kommer att se valar! På sena eftermiddagen styr vi kosan tillbaka mot Kapstaden. Middag på egen hand.

Dag 4: Godahoppsudden – Boulder’s Beach

Efter frukost åker vi på en guidad heldagstur till Godahoppsudden. Vi följer Atlantkusten mot Kaphalvön på vägar med vidunderlig utsikt (bland annat Chapmans Peak som påstås vara världens vackraste väg). Godahoppsudden ligger i ett naturreservat där floran och faunan bevarats precis som den såg ut år 1488 när Bartholomeo Dias rundade udden. Vi stannar till vid Good Hope Nursery, en anrik plantskola fylld med den typiska Sydafrikanska buskvegetationen fynbos och med både Table Mountain National Park och Kirstenbosch Gardens som återkommande kunder. Här har man lyckats ta vara på fridlysta arter som inte klarar av det hårda vädret längs med Cape Peninsula, och givetvis får vi följa med på en guidad tur runt anläggningen (ca 1 h).

Vårt glada gäng vid Godahoppsudden

Vårt glada gäng vid Godahoppsudden

Vi äter sedan en gemensam lunch på Two Oceans Restaurant belägen udden med en gripande utsikt där de två haven möts. På eftermiddagen gör vi ett besök på Boulder’s Beach i False Bay, där den sydafrikanska pingvinen håller till. Kolonin har varit utrotningshotad sedan länge men har glädjande nog börjat visa en positiv utveckling igen. Middag på egen hand.

Dag 5: Bloemendal – West Coast – Langebaan Lagoon

Efter frukost på hotellet är det avfärd med bussen för en dag längs med västkusten. Västkustregionen utgör en väsentlig del av det Sydafrikanska växtriket. På västkusten finns det mer än 1200 sorters växter varav 80 av dessa är helt unika för området. Första stoppet blir hos Bloemendal Nursery som tillhandahåller plantor till flera av de trädgårdar som vi kommer besöka eller har besökt, bland annat Kirstenbosch Gardens. Här är det inte fina gräsmattor utan lite terräng så bekväma skor är att rekommendera.

Därefter fortsätter bussen till West Coast National Park. Vi kommer att passera mysiga Darling, en liten ort som ligger långt bort från vingårdar och gyllene vetefält i låglandet. Darling är västkustens egna pärla och har en uppsjö av vilda blomster. I oktober är västkusten ofta fortfarande ett färgglatt spektra av nyutslagna blommor, trots att det börjar gå mot sommar. Här får vi möjlighet att strosa längs stranden vid Langebaan Lagoon. Sluttningarna som omger lagunen täcks ofta av en härlig grönska. Detta lockar till sig en hel del antiloper och andra växtätare. För att verkligen ta vara på den vackra naturen serveras dagens lunch i det fria i form av en liten picknick. Middag på egen hand.

Dag 6: Abalimi Bezekahaya – Langa

Efter frukost är det dags att bege sig ut till kåkstäderna för att besöka ett par olika trädgårdar genom projektet Abalimi Bezekahaya. Här arbetar kvinnor från närområdet med att lära upp lokalbefolkningen att starta små odlingar för att täcka familjens behov och sälja på marknaden en gång per vecka. Genom ett besök här är ni med och bidrar till detta viktiga projekt, eftersom vi skänker en donation till projektet.

Därefter beger vi oss till Langa för en gemensam lunch på Lelapa Restaurant där vi får prova på Xhosa stammens matkultur, Mandelas eget folk. Maten och dess bakgrund presenteras av färgstarka Xhosa-kvinnan Sheila, som driver restaurangen tillsammans med sin dotter Monica. Den här dagen får gästerna lära mer om kulturskillnaderna i landet och se hur en stor del av landets befolkning lever. En fantastisk och omtumlande upplevelse! Ett levande bevis på att materiell välfärd inte alltid är receptet för lycka. Tillbaka i Kapstaden på eftermiddagen. Middag på egen hand.

Dag 7: Stellenberg – Kirstenbosch

Efter hotellets frukost börjar vi dagen med ett besök på Stellenberg Gardens, beläget i stadsdelen Kenilsworth. Denna herrgård med anor från 1800-talet är en pitoresk bakgrund till de vackert vårdade trädgårdarna vid Stellenberg som anses vara en av de vackraste trädgårdarna i Kapstaden. Den vita trädgården vid sidan av huset har en underbar blandning av romantiska perenner och grönsakslandet ståtar med en blandning av örter, grönsaker, luktärtor och fingerborgsblommor.

Rosenträdgården i Stellenberg

Rosenträdgården i Stellenberg

Efter besöket på Stellenberg Gardens besöker vi en av världens mest ansedda botaniska trädgårdar, Kirstenbosch Botanical Gardens, som är världskänd för sin vackra och mångfacetterade flora. Parken anlades 1913 och ligger i sluttningarna av Taffelberget. Parken har bara inhemska växter och täcker hela 528 hektar! Den odlade trädgården (på 36 hektar) visar upp samlingar av Sydafrikanska växter, framför allt de växter som trivs bäst i regionerna där vinterregnet faller som allra mest. Vid ankomsten får vi en guidning genom de olika trädgårdsdelarna (bland annat ”the Peninsula Garden”, ”the Fragrance Garden” och ”Van Riebeck’s Hedge” som planterades 1660).

Nåldynsproteor i Kirstenbosch

Nåldynsproteor i Kirstenbosch botaniska trädgård

Efter turen finns tid för lunch på egen hand på någon av de olika restaurangerna här. Du får även tid till att strosa runt och upptäcka Kirstenbosch under eftermiddagen innan vi åker tillbaka till hotellet. Vi avslutar dagen med gemensam middag på vårt hotell.

Dag 8: Fresh WoodsFairholme – Auldearn Garden

Efter dagens hotellfrukost är det dags att checka ut. Dagen kommer att spenderas i Elgin innan vi beger oss mot vinlandet, där vi kommer att bo under resten av resan. Första besöket blir hos Barbara och Peter Knox-Shaws, vars yppiga och romantiska plantsamlarträdgård Fresh Woods tar andan av oss med sina mängder av ovanliga buskar och träd, många av dem dessutom vilda arter. Mer än sjuttio olika japanska lönnar, hortensior, ett woodland och en promenadstig omgärdad av bambu är bara en del av det vi möter här. Dessutom har paret en mycket stor samling av rosor både historiska som moderna. Den har tilldelats en utmärkelse av Världsfederationen för Rosensällskap, som en av de mest intressanta Rosenträdgårdarna i världen just nu. Här finns också ett rikt fågelliv!

Andra besöket blir på Fairholme, familjen Hendersons stora och mångfacetterade trädgård med den egna plantskolan, specialiserad på gräs, lavendel och intressanta perenner. Trädgården ligger mycket vackert lokaliserad med en magnifik utsikt över dalen. Plantskolans sortiment finns planterat i de mer än 100 meter långa visningsrabatterna som omsluter ett gångstråk. Här finns även terasser, grästrädgård, partärträdgård, woodland och en formell rosträdgård att bekanta sig med.

Därefter är det dags för lunch på den härliga vingården Oak Valley. Här avnjuter vi en god lunch innan dagens sista trädgårdsbesök. Dagens sista besök gör vi i den vackra trädgården Auldearn Garden. Jenny Simpson är en plantsamlande dam med sinne för vackra färgkombinationer. Hon har här på sin bergstoppsträdgård Auldearn samlat mängder av inhemska och exotiska växter som hon låter sväva fram i färgstämda teman runt om i trädgården. Den vackra utsikten mot Kogelberg biosfären inramas av rosor som informellt växer tillsammans med körsbärsträd. Två dammar och en liten vattentrappa bidrar också till den härliga naturupplevelsen som vi får oss till livs här.

På sena eftermiddagen styr vi kosan mot Franschhoek för incheckning på trevliga Protea Hotel Franschhoek. som ligger i de vackra vindistrikten utanför Kapstaden. Protea Hotel Franschhoek är mycket trivsamt med bland annat en pool och trevliga umgängesutrymmen och inte minst, perfekt läge med promenadavstånd till restauranger och små butiker. Middag på egen hand.

Franschhoek

Franschhoek

Dag 9: Franschhoek Open Gardens

Idag är första dagen av Franschhoek Open Gardens som är ett årligt weekend evenemang i Franschhoek, på orten där vi bor. Du får en inträdesbiljett som gäller för alla trädgårdarna och disponerar din dag på egen hand, så du får chansen att besöka många fina privatträdgårdar. Fyra eller fem av trädgårdarna hinner du med på en förmiddag respektive eftermiddag. Lunch och middag på egen hand.

Dag 10: Stellenbosch – Tempel Wines

Efter frukosten beger vi oss ut för en heldag bland vingårdar och trädgårdar. Först stoppet är på Stellenbosch University Botanical Garden, Sydafrikas äldsta universitetsträdgård, beläget mitt i den mysiga lilla universitetsstaden. Därefter är det lunch på egen hand i Stellenbosch. Efter lunchen beger vi oss vidare till vingården Tempel Wines som ägs i och drivs av det svenska paret Alf och Marie. Här får gruppen en guidad rundtur på vingården samt får se hur man på traditionellt sätt tillverkar vint. Givetvis får vi även smaka av gårdens egna viner!

Ikväll äter vi en gemensam middag på trevliga bistron French Connection på huvudgatan i Franschhoek som ligger på några minuters gångavstånd från hotellet. Restaurangen serverar Sydafrikanska klassiker med fransk ”touch”.

Dag 11: Babylonstoren – Stellenbosch

Vi startar dagen med ett besök på den magnifika farmen Babylonstoren (Här får man strosa omkring på egen hand i denna magnifika anläggning. Här odlar de frukt och grönsaker ekologiskt i mängder tillsammans med vackra blomster. Det är inte sällan man kan skåda trädgården i olika inredningsmagasin, så här finns många roliga idéer att hämta. De har även en trevlig shop med produkter från gården, böcker och annat med trädgårdsanknytning.

Babylonstorens rosentorn

Babylonstorens rosentorn

Sedan fortsätter vi in till Stellenbosch där eftermiddagen är avsatt för lunch, shopping och andra aktiviteter på egen hand. På kvällen går vi till Ryan’s Kitchen som ligger på gångavstånd från hotellet. Här äter vi Sydafrikansk mat av högsta kvalitet, serverat med finess i Ryan’s egen hemtrevliga restaurang.

Dag 12: The Hohenort Hotel Gardens – Hemfärd

Frukost på hotellet och därefter utcheckning. Sedan åker vi till The Hohenort Hotel Gardens, en gång nominerad som en av de vackraste hotellträdgårdarna i världen av den amerikanska välrenommerade tidningen Garden Design. Efter en guidad tur avnjuter vi en kaffe/tekopp på deras veranda.

Waterfront

Waterfront

Sedan fortsätter vi till Kapstaden för shopping och lunch på egen hand i den populära gallerian V&A Waterfront. På eftermiddagen blir vi upphämtade för transfer till Kapstadens flygplats för hemresan till Europa.

Dag 13: Hemresa

Efter nattflyget från Kapstaden till London, byter vi flyg och reser hem till Sverige dit vi anländer på förmiddagen.

 


 

Safaritillägg

Måndag 26 oktober (dag 12)

På sena eftermiddagen, när de övriga i gruppen åkt till flygplatsen för hemresa till Sverige, så fortsätter vi till nyrenoverade Protea Hotel Sea Point och checkar in för en sista natt i Kapstaden innan det är dags för safariäventyret. Detta trestjärniga hotell ligger centralt och bra med endast 6-8 minuters bilväg från V&A Waterfront och Kapstadens stadskärna. Middag på egen hand.

Tisdag 27 oktober – Johannesburg – Pilanesberg

Tidig frukost och utcheckning, därefter morgonflyg mot Johannesburg. I Johannesburg väntar vår buss som ska ta oss till vår safaridestination Pilanesberg (ca 2,5 tim). Incheckning på Ivory Tree Game Lodge (www.africananthology.co.za), som är en femstjärnig lodge som ligger i nordvästra delen av Pilanesberg Game Reserve. Pilanesberg är ett malariafritt område nordväst om Johannesburg. Denna nationalpark som är Sydafrikas fjärde största är hela 55 000 hektar stor, och innehåller alla de omtalade Big 5’s. Big 5 är en gammal jägarterm, för de fem stora vilt som ansågs vara svårast och farligast att jaga på savannen. De innefattar: leopard, lejon, elefant, noshörning och afrikansk buffel.

Gemensam lunch på lodgen, därefter avkoppling innan eftermiddagens aktiviteter. Game Drive (safari) i skymningen. Gemensam middag tillbaka på lodgen.

Onsdag 28 oktober

Morgonsafari i gryningen, därefter frukost på lodgen. Förmiddagen kan man slappna av vid lodgens poolområde, följt av lunch. Gamedrive (safari) i skymningen. Gemensam middag tillbaka på lodgen.

Torsdag 29 oktober

Gästerna börjar morgonen med en sista Game Drive följt av frukost på lodgen, därefter utcheckning. När alla har checkat ut och är redo för avfärd, åker gruppen in mot Johannesburg (ca 2,5 tim). Vi stannar till längs vägen på en afrikansk marknad för att strosa omkring och se vad vi kan fynda. Här finns kuriosa med inspiration från hela Afrika, glöm bara inte att pruta! Transfer till OR Tambo för kvällsflyg till Europa.

SAFARI-tillägg

Pris: 11 590 (minst 10 deltagare). Enkelrumstillägg (begränsat antal) 2 900 k.

I priset ingår:

 • Transfer till Kapstadens flygplats
 • Inrikesflyg Kapstaden-Johannesburg
 • Transfer från Johannesburgs flygplats till Shepherds Tree Game Lodge (T/R) med luftkonditionerad buss
 • Bagagebärare på hotellen (obligatoriskt)
 • 1 natt boende på Protea Hotel Sea Point inkl. frukost
 • 2 nätters boende på Ivory Tree Game Lodge med helpension och samtliga Game Drives
 • 1 representant från PROPEL AFRICA som säkerställer alla detaljer under hela vistelsen
 • 1 flaska vatten per dag på transferbussen
 • Bagagebärare på flygplatserna (obligatoriskt)
 • Dricks till chaufför och Game Rangers
 • Returflyg från Johannesburg-London-Sverige istället ifrån Kapstaden 

I priset ingår ej:

 • Dricks till lokalguide
 • Dryck till måltiderna

Anmälan och övriga frågor:
Rosebuds Tours tel: 0243-166 20 eller info@rosebuds-tours.se

Se fler bilder från våra tidigare Sydafrikaresor på Flickr: första gruppen och andra gruppen. Läs även artikeln Trädgårdar i Kapstaden.