14 frågor om julgranen

Så var det jul igen och granen kommer in i stugan. Men det finns sånt du inte känner till om din gran. Här är svaren du undrat över och sånt du bör veta om julgranen.

1. Varifrån kommer traditionen om julgran?

Ursprungligen från Tyskland, där man hade julgranar redan på 1600-talet. Den första kända svenska julgranen lär ha funnits 1741 på Stora Sundby i Södermanland, och i slutet av 1800-talet dök den upp allt oftare i vanliga hem. För det mesta var den liten, och stod på bordet eller hängde i taket.

Grannar barrar mindre om man vänjer dem vid värmen gradvis, samt att man vattnar, vattnar, vattnar!

2. Hur slipper man barrande julgran?

Slipp barrande julgran genom att först och främst se till att den är färsk och inte redan har börjat torka när man köper den. Gör sedan en ny snittyta och ge granen mycket vatten. Vänj den långsamt vid en högre temperatur. Helst ska den stå svalt innan den får komma in i vanlig rumstemperatur. Men självklart är det så att granen inte tycker om att bli avsågad, och därför börjar barra efter en tid. Den klarar sig genom att suga vatten ur julgransfoten en kort period, men i längden kan den inte överleva utan sitt rotsystem.

3. Vilka olika sorters julgranar finns det?

Åttio procent av de svenska julgranarna är rödgran Picea abies. Den doftar traditionell gran och håller sig i ungefär en månad inomhus. Kungsgranen Abies nordmanniana är en tålig ädelgran med kraftiga barr. Den har täta grenar och barrar inte, vilket har gjort den populär. En annan ädelgran är berggran Abies lasiocarpa som har ungefär samma egenskaper som kungsgranen, men med smalare växtsätt. Andra, mer ovanliga gransorter, är blågran Picea pungens och serbisk gran Picea omorika. I andra länder kan andra träd användas som julgran, t ex ser man ofta cypresser i amerikanska filmer.

Åttio procent av de svenska julgranarna är rödgran Picea abies

4. Ska man lägga en sockerbit i vattnet?

Det finns diverse råd om vad granen skulle må bra av. En del säger socker, andra magnecyl eller whisky. Men ingenting av det här är nödvändigt. Tvärtom kan en massa skadliga svampar och bakterier frodas om man lägger socker i vattnet.

5. Kan krukväxterna stå kvar i samma rum?

När granen kommer in i värmen börjar den utsöndra sura ämnen. Känsliga växter kan ta skada av dessa. Dessutom suger granen åt sig luftfuktigheten i rummet, så krukväxterna kan behöva vatten oftare. Ett bra tips är att ställa dem en bit ifrån granen, eller låta dem byta rum.

6. Är plastgran mer miljövänligt än vanlig gran?

Sett ur ett livsperspektiv är plastgranen inte så miljövänlig. Plastgranar tillverkas huvudsakligen i Asien och transporteras 2 000 mil för att komma till Sverige. Ur miljösynpunkt är det bäst att välja en gran från närområdet. Många av våra julgranar importeras från Danmark, vilket ger miljöbelastande transporter i onödan. Numera kan man även hitta julgranar odlade ekologiskt utan gifter.

Ska man välja plastgran eller riktig gran ur miljösynpunkt?

7. Hur många barr har en gran?

En liten gran, som en vanlig julgran, har ungefär en halv miljon barr. Hur många barr en stor gran i skogen har får ni gissa själva!

8. Vad kan hända om man hugger en egen gran i skogen?

Stjäl man en gran kan man dömas för stöld eller snatteri. Det krävs, som säkert alla vet, markägarens tillstånd för att hugga en julgran. Man måste helt enkelt fråga först. Via Skogsvårdsstyrelsens register kan man få veta vem som äger ett visst skogsområde.

9. Är det en massa småkryp i granen?

Ja, det finns massor av småkryp i granen! En nyhuggen gran kan innehålla upp mot 10 000 individer av ett femtiotal olika arter. Bland annat fjärilar vars larver äter av barren, och gallmyggor som lever i skotten. Sedan finns det de som lever som rovdjur eller parasiter på andra djur, och vissa som bara råkar befinna sig där. Men var lugn, de stannar i granen!

10. Varför ska man slänga ut granen just tjugondag Knut?

Inte helt glasklart, men det finns en teori om att man i Norden förlängt julfirandet fram till tjugondag Knut för att kyrkan ville låta den kristna helgen sträcka sig över det hedniska midvinterblotet.

11. Kan julgranar orsaka allergi?

Det är ganska vanligt med allergiliknande besvär som rinnande ögon och täppt näsa under julen. Ofta handlar det i själva verket om doftöverkänslighet. I barrträd finns terpener, som doftöverkänsliga ofta reagerar på.

Var slänger man julgranen?

12. Var gör man av granen efter jul?

I en del kommuner har man speciella insamlingsplatser för julgranar. Annars klassas granen som grovavfall och ska slängas i grovsoprummet, för den som bor i lägenhet. Har man inte tillgång till grovsoprum är det återvinningscentralerna som gäller.

13. Kan en julgran få rötter så att man kan plantera ut den i trädgården efteråt?

Nej. Granen klarar sig inte utan sitt rotsystem någon längre tid och kan heller inte utveckla nya rötter när man sågat av den.

14. Ska julgranen ha vatten innan man tagit in den, när den står och väntar i farstun eller i garaget?

Julgranar vill ha mycket vatten, så ge den vatten så fort du kommer hem med den. Tänk på att den dricker som mest i början!

Källor: Skogssverige, Astma- och allergiförbundet

Läs mer: Slipp barrande julgran!

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & multisax för endast 179 kr. Köp nu!