Lätt att föröka krukväxter!

När du planterar om och beskär krukväxterna kan du lätt göra nya plantor av sticklingar. Många rotar sig utan problem i ett glas vatten, men säkraste metoden är att sätta dem i en mager blandning av sand och jord, så kallad planteringsjord.

Gör en toppstickling genom att skära av toppen så att ca 8-10 cm återstår. Ta bort de nedersta bladen. Du vill endast ha kvar två blad i toppen.

Sätt ner sticklingen i jorden med hjälp av en sticka eller pinne, och tryck till jorden så att den får kontakt kring sticklingen. Så här kan du exempelvis föröka hibiskus, pelargon, vandrande jude och benjaminfikus. Jorden ska hållas fuktig, men inte blöt. Ha gärna en plastpåse över krukan, för att skapa ett varmt mikroklimat som gynnar rotbildningen.

Vill du föröka begonia, bladkaktus eller saintpaulia räcker det att du endast tar ett blad, med en bit av bladskaftet och sticker ner i den sandblandade jorden. Även över dessa sticklingar kan du skapa mikroklimat med en plastpåse över krukan.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & multisax för endast 179 kr. Köp nu!