Övervintra pelargoner – så funkar det med vinterförvaring

Pelargoner är relativt billiga växter och används av många som "slit-och-släng-planta" över sommaren. Men många sorter är väl värda att försöka övervintra. De kan de bli än större nästa säsong och de får även en karaktär som bara en äldre planta kan ge. Se hur man vinterförvarar pelargoner på bästa sätt.

Förstå pelargonernas ursprung

Pelargoner växer i vilt tillstånd i klimat som har varma somrar och torra, svala och ljusa vintrar. Liknande det kring Medelhavet, men ännu mildare. De flesta av våra pelargoner kommer från Sydafrika. Hos oss trivs pelargonerna både inomhus och ute på somrarna. Det är vintervilan som är det knepiga att få till om man vill övervintra dem och inte kan ge dem tillräckligt med ljus. Några pelargongrupper lönar sig att övervintra, men det finns de som är knepigare, som man hellre övervintrar som sticklingar.

Vår populäraste pelargon 'Mårbacka' går att övervintra.

Förbereda pelargoner inför vintern

Det är inte så svårt som det låter. Man ska bara låta pelargonerna förstå att det är en vintervila på gång. Generellt gäller att man slutar med näringsvattning på sensommaren och tar in plantan innan första frosten. Rensa pelargonerna på döda grenar, blommor och blad. Det är inga problem att trimma dem lite lätt om de vuxit sig yviga ute och inte får plats. Ska de stå mörkt (se nedan) kan du beskära pelargonerna rejält och på så sätt minska risken för mögelangrepp. Tänk på att beskära engelska pelargoner innan oktober, för de bildar sina blomanlag under tidig vinter och då finns det risk att man klipper bort dessa.

Övervintring av pelargoner inomhus

Ska du övervintra pelargonerna i ett ljust fönster, lämpar sig detta extra bra för hängpelargon, engelska pelargoner och doftpelargoner, men funkar även med zonalpelargoner. De flesta pelargoner överlever bra inomhus på vintern i det ljusaste fönstret i temperaturer mellan 15-20°C, men sänk gärna temperaturen om möjligt till det lägre. Går det att ordna med extra belysning är det bäst då de helst vill ha ca 14 timmar ljus om dagen. Sköt dem som dina andra vanliga rumsväxter, dock med mindre vatten och ingen gödsel under vintern.

En pelargon kan övervintras i ett fönster inomhus, men sänk gärna temperaturen.

Pelargoner som övervintras svalt och mörkt

Doftpelargoner och zonalpelargoner övervintras bäst med denna metod, medan hängpelargoner och brokbladiga pelargoner inte fixar mörker så bra. Du behöver ett utrymme som är svalt och torrt. Det kan vara en bod, en sommarstuga, ett garage, en vind eller en källare, huvudsaken är att lägsta temperatur ligger mellan 5-10°C.

På en vind, källare eller i ett garage där temperaturen ligger strax över +5°, behöver plantan inte mycket ljus och man behöver bara vattna en liten skvätt ungefär en gång i månaden. Lätt fuktad jord, så plantan varken ruttnar eller torkar ihjäl.

En glasveranda eller ett uterum med +10°, där pelargonen får mycket naturligt ljus, ska man vattna aningen mer, men det får fortfarande inte vara genomfuktigt. Risk finns att plantan blommar, men det är inte hela världen. Håll även koll efter mögel och se till att luften cirkulerar.

Tumregel – ju varmare pelargonen har det, desto mer ljus och vatten behöver den!

Vissa doftpelargoner eller vildarter kan ha svårare att övervintra. Men man kan testa att ta en stickling och sköta den som vanligt. Foto: gammi@ya.ru

Övervintra pelargoner utan jord

Metoden går ut på att skaka av all jorden kring rötterna på hösten och sedan förvarar pelargonerna hängande upp och ner, utan minsta droppe vatten på hela vintern. Grenarna trimmas in rejält. Det måste vara ett utrymme som är torrt, mörkt och svalt – max 10°C. Fungera inte för alla pelargoner, men väldigt bra på zonalpelargoner.

Några undantag för övervintring:

Engelska pelargoner gillar bäst att övervintras i rumstemperatur, men de behöver en köldperiod för att sätta knoppar, så ta inte in dem för tidigt.

Många vildarter och primärhybriderna är som finast under vinterhalvåret. De har sin viloperiod under sommaren. På vintern ska de skötas som andra rumsväxter.

Att väcka pelargoner på våren

På våren väcks pelargonerna, genom att man planterar om dem med färsk fin jord och börjar vattna mer. Nu ska det även tillföras näring i vattnet, och de ställs fram i ett ljusare fönster. När frostrisken är över, skolas de sakta ut i trädgården igen.

FOTO: Colourbox

Mer om pelargoner:

Ge de köpta pelargonsticklingarna en rekordstart!

Pelargoner skötsel – så löser du de 9 vanligaste problemen

Föröka pelargoner från sticklingar – snabbaste metoden!

Pelargonsorter – odlingsvärda grupper och deras egenskaper

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + fågelmatare & arbetshandskar för endast 179 kr. Köp nu!