Foto: aimintang

Sköta novemberkaktus – få den att blomma igen och igen

Novemberkaktusen har blivit en favorit till jul som vi gärna vill se blomma om från år till år. Men hur gör man då när det bildas knoppar som ser så lovande ut men som sedan bara torkar och trillar av?
När novemberkaktusen, trivs blommar den överdådigt. Ibland två gånger på en säsong!

Skötsel av novemberkaktus

När novemberkaktusen blommar bör den stå ljust, men inte i direkt solljus. Norrfönster är en bra åretruntplats. Novemberkaktus ska vattnas sparsamt och ruttnar om den står i ständigt fuktig jord. Den vill ha jämn bevattning när den blommar, gärna med näring, men så fort den blommat över kan du dra ner på vattningen och låta jorden torka upp mellan vattningarna. Vattna underifrån om möjligt. Plantan trivs i kruka på fönsterbrädan, men ännu hellre i en ampel, som tillåter att kaskaderna av grenar kan hänga ner naturligt på alla kanter. Kaktusen gillar att få en dusch då och då och man kan också ge en jämn dos av växtnäring under blomningstiden.

Novemberkaktus finns vanligast i färgerna röd, cerise och vit, men det finns även ljusrosa och tvåfärgade sorter.

När blomknopparna trillar av novemberkaktusen

Novemberkaktusen inhandlas ofta när den står i full blom, därför blir besvikelsen stor när plötsligt några blommor eller knoppar faller av när man ställer den i fönstret. Den första regeln är att inte chocka plantan när du fraktar den hem. Packa in den ordentligt i papper i affären, för den tål inte kyla. När du sedan kommer hem kan den dessutom tappa blommor och knoppar för att ljuset inte är detsamma som var van vid på förra växtplatsen. Men lugn, för den kommer att blomma om så småningom. En bra regel när det gäller novemberkaktus är att aldrig vrida runt på krukan. Låt den stå när den väl börjar få sina blomknoppar!

En novemberkaktus är känslig för ljusvinklar och kan tappa blomknoppar om du vrider på krukan!

Skötsel av novemberkaktus efter blomning

När blomningen är över behöver novemberkaktusen vila och ska då ställas svalt i några veckor. Den ideala temperaturen är 12-15°C, om du har möjlighet. Dra ner på vattning och näring nu under viloperioden. I mars till april är det bra att plantera om kaktusen. Vanlig blomjord går bra. Man behöver inte beskära novemberkaktus, då gamla grenar faller av naturligt. Men ibland vill man korta in grenar eller gallra lite och då passar detta att göra vid omplanteringen. Man ska inte beskära, utan nyp av vid lederna.

Min egen har jag haft i 15 år, och den blommar villigt två gånger – först i slutet av november, sedan igen i övergången januari-februari. Den står året runt i ett nordvästligt fönster, utan element direkt under fönsterbrädan.

Vit novemberkaktus. Visste du att de kan stå ute på sommaren och växa till sig?

Flytta ut novemberkaktus så här:

Om man vill låta den stå ute under sommaren bör man först flytta plantan till en till en varmare plats efter omplanteringen. I juni när risken för frost är över kan den flyttas ut till en skyddad plats, gärna lite skuggigt då stark direkt sol kommer att skada den. Det är nu växtperioden börjar och då kan den också behöva näring. Ta in novemberkaktusen i september eller tidigare om nattfrost hotar. Låt den stå svalt och vattna sparsamt tills blomknopparna syns igen. I november står kaktusen förhoppningsvis åter i härlig blom.

Julkaktus och novemberkaktus är inte samma växt. Vet du hur man ser skillnad på dem?

Föröka novemberkaktus genom sticklingar

Bästa perioden för att föröka novemberkaktusen är direkt efter vilan, vid omplantering. Nyp av några grenar med 3-4 ledstycken. Låt dem torka ett par dagar. Förbered kruka med torvblandad jord, eller såjord. Placera sticklingen med botten ner så att den får kontakt med jorden, men den behöver inte komma ner, för då finns det en risk att den ruttnar, då det bara är rötter som ska ner i jorden och dessa har ännu inte bildats. Stötta sticklingen mot krukkanten, alternativt med grus runt foten eller med blomsterpinnar. Ställ på en varm plats. Vattna inte jorden förrän rötter bildats, men spreja gärna så att den håller sig lätt fuktig.

Läs även: Vad är skillnaden på novemberkaktus och julkaktus?

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + fågelmatare & arbetshandskar för endast 179 kr. Köp nu!