Foto: Singkham

Tål brudorkidé regn?

Jag har flera år gamla brudorkidéer Phalaenopsis, som jag brukar sätta ut på balkongen, under tak på sommaren. Nu har vi precis flyttat till villa, kan jag ställa ut dem i trädgården? Har hört att just Phalaenopsis inte tål att stå i regn.

Svar: Du har rätt i att det i en del böcker står att Phalaenopsis inte kan ställas utomhus. De menar att det hamnar vatten i bladrosetten som förstörs av fukten.

Mina egna Phalaenopsis, står dock alltid ute över sommaren, utan tak över huvudet. I den friska luften och i de svalkande sommarregnen mår de så bra. Bladen blir friskt gröna och nya stänglar och blomknoppar börjar utvecklas som ger blomprakt när orkidén tas in. Ställ orkidén stadigt förankrad så att den inte blåser omkull. Krukan måste ha dräneringshål så att överskottsvatten kan rinna undan. Man får väl utgå ifrån att brudorkidén, precis som sina vilda gelikar, som växer uppe i trädkronorna i regnskogen, inte säger nej till ett uppfriskande regn då och då.

TEXT: Eva Rönnblom

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & multisax för endast 179 kr. Köp nu!