Foto: Colourbox

Slipp barrande julgran!

Otur med barrande gran? Det är ingen slump om granen blir risig. Så här underviker du misstagen och får en fin gran ända in till tjugondag Knut.

Av Sveriges ca 4,5 miljoner hushåll köper 3 miljoner så här års en julgran. Om barren faller till marken lagom till jul eller ej är ingen slump.

1. Vid inköp: välj en färsk gran. Fråga när den är fälld och om den kommer från närområdet.

2. Vid hemkomst: ge inte granen en temperaturchock genom att ta in den direkt i husvärmen. Ställ den i farstun och låt den tina över natt.

3. Snitta granen, precis som du gör med snittblommor, så suger den upp vattnet lättare. Använd liten yxa eller en grovtandad kniv.

4. Första dygnet suger den mycket vatten. Håll koll och fyll på i julgransfoten regelbundet.

5. Glöm myterna om tillsatt socker eller magnecyl. Det hjälper inte, möjligtvis kan man tillsätta en påse växtnäring.

6. Granen gillar hög luftfuktighet, spreja grenarna med vatten och ställ den inte nära ett element.

Julgranar barrar mindre om man tänker sig dem som stora snittblommor. Foto: Karina Brozinic

Att tänka på:

Krukväxter och gran är inte en bra kombination. Granen utsöndrar sura ämnen och suger upp luftfuktigheten i rummet, så ställ krukväxter du är rädd om i ett annat rum över julen.

Granen kryllar av smådjur som är osynliga för ögat, bland annat fjärilslarver och gallmygg. Men ingen fara, de stannar i granen!

Du får inte hugga en gran själv om du inte först har markägarens tillstånd. Störst chans att få ja är om du erbjuder dig att hugga en gran längst en kraftledningsgata. I Skogsvårdsstyrelsens register ser du vem som äger ett visst skogsområde. Hugger man utan lov kan man dömas för stöld eller snatteri.

Källa: LRF

Läs mer: 14 frågor om julgranen

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & multisax för endast 179 kr. Köp nu!